Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Kolejny prosty przepis na smaczne ciasto. Dziś proponuję Sernik Bananowy z własnym kolorowym i smakowym biszkoptem. Przepis ten przesłała nam jedna z czytelniczek, a że wyglądał tak pysznie postanowiłem go wykonać i podzielić się nim z Wami. Ciasto wykonuje się bardzo szybko jednak musimy pamiętać o czasie na chłodzenie i pieczenie. Ciasto idealnie nadaje się na deser w słoneczne popołudnie. Wersja tego ciasta daj wiele możliwości modyfikacji jeżeli chodzi o owoce. Ja użyłem bananów jednak można zastosować brzoskwinie, ananasy lub inne dowolne owoce – takie jakie lubicie 🙂 Zobacz Sernik z Brzoskwiniami i Białą Czekoladą , Szarlotka bez Pieczenia
Sernik Bananowy
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
Ciasto
- cukier kryształ 3 łyżki
- mąka pszenna 4 łyżki
- jajko 3 szt.
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao Nesquik 1 łyżka
- kisiel wiśniowy lub truskawkowy 1 szt.
Masa serowa
- serek homogenizowany 500 g
- cukier puder 1 łyża
- galaretka cytrynowa 1 szt. + 200 ml goracej wody
- okrągłe biszkopty
Dodatkowo
- 2 banany
- galaretka cytrynowa 1 szt. + 400 ml gorącej wody
- blacha do pieczenia 15 x 25 cm lub zbliżona
Sernik Bananowy – opis wykonania
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do miski dodajemy białka i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtko – miksujemy.
Krok 2
Ciasto dzielimy na 3 równe części – do jednej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej dodajemy kisiel, a do trzeciej kakao – dokładnie mieszamy do połączeni się składników.
Krok 3
Formę o wymiarach 15 x 25 cm lu zbliżonym wymiarze wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy łyżką na przemian wykładamy po każdym z rodzaju ciasta i tak na przemian, aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez ok 25-30 min. – do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. W tym samym czasie serek homogenizowany miksujemy z cukrem pudrem. Do masy serowej dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Połowę masy serowej z galaretką wylewamy na wystudzone ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 min. do stężenia.
Krok 5
Na zastygł masę serową wykładamy biszkopty i zalewamy pozostałą częścią masy serowej. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 6
W tym samym czasie 1 galaretkę cytrynową rozrabiamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 7
Na zastygłą masę serową wykładamy plasterki banana i zalewamy tężejąca galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Sernik Bananowy
Sernik Bananowy
Sernik Bananowy
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz