Murzynek Razowy kolejny przepis z serii Zdrowo i Dietetycznie. Zamiast przemysłowych herbatników z utwardzonym tłuszczem na drugie śniadanie proponuję ciasto razowy murzynek z morelową glazurą w nietypowej odsłonie. W stu procentach pełnoziarniste ciasto, bez dodatku tłuszczu, za to wzbogacone figami i suszonymi śliwkami. „Ciasto marzenie”, nie tylko dla tych, którzy marzą o zrzuceniu kilku kilogramów. Ciasto jest szalenie proste, trochę przypomina „dietetyczny chlebek” więc jest idealne na słodkie kanapki np. z Masłem Orzechowym lub Domową Nutellą . Jestem pewien, że na pewno się uda! Zresztą spróbujcie sami 🙂 Zobacz także przepis na : Jogurtowe Ciasto Dietetyczne z Owocami , Koktajl Energetyczny , Dietetyczny Chlebek Piernikowy ,
Czas przygotowania: 15 min. + pieczenie
Składniki: 1 porcja = 6-8 osób.
- mąka pszenna razowa typu 1850 – 300 g
- suszone figi drobno pokrojone 8 szt.
- suszone śliwki drobno pokrojone 10 szt.
- dżem śliwkowy 4 łyżki – słodzony fruktozą
- mleko 240 ml
- jogurt naturalny 100 ml
- białko 2 szt.
- kakao 2 łyżki
- fruktoza 70 g (lub słodzik)
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- 3 łyżki konfitury morelowej lub dżemu
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz