Chleb pszenny przepis błyskawiczny – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej przepis błyskawiczny. Expresowy chleb pszenno – żytni na drożdżach dla wszystkich, którzy są zabiegani i nie maja czasu na przygotowanie domowego chleba na zakwasie. Jest to prosty i bardzo szybki przepis na smaczny domowy chleb. Całkowity czas przygotowania,wyrabiania i pieczenia to zaledwie 2 godziny – z czego 50 min., to czas pieczenia i 50 min. to czas przeznaczony na wyrośnięcie ciasta – ale z przerwami 😉 Chleb jest delikatnie wilgotny dzięki dodaniu surowych ziemniaków do ciasta, a skórka jest chrupiąca. Jednak należy pamiętać, że jeżeli przeciągniecie czas pieczenia to miąższ będzie lekko suchy więc najlepiej pilnować czasu pieczenia i sprawdzać patyczkiem czy chleb jest już gotowy. Sprawdzony przepis na bardzo smaczny chleb domowy, który polecam ! 🙂 Smacznego 😉 Zobacz także jak zrobić: Bagietki Expresowe,
Chleb pszenny
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 40-50 min.
- mąka pszenna 400 g,
- mąka żytnia 125 g,
- miękkie masło 125 g,
- ciepła woda 250 ml,
- 2 łyżeczki soli,
- surowe ziemniaki 170 g,
- ocet balsamiczny 2 łyżki,
- suche drożdże 20 g,
Chleb pszenny
Chleb pszenny przepis i wykonanie
Krok 1
Umyte surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę pszenna oraz żytnia, dodajemy suche drożdże, sól i kilka razy mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto.
Krok 2
Do osobnego garnka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy starte ziemniaki, ocet i mieszamy. Następnie całość dodajemy do miski z suchymi składnikami i wyrabiamy klejące ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę więcej wody. Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy na 10 min.
Krok 3
Po 10 minutach należy naoliwić dłonie i ponownie wyrobić ciasto przez 2-3 minuty i pod przykryciem odstawić na 10 min. po 10 minutach ponownie wyrobić ciasto i ponownie odstawić na 10 min. pod przykryciem. W kolejnym korku keksówkę wyłożyć papierem dopieczenia, z ciasta uformować bochenek chleba i przełożyć do formy – pod przykryciem odstawić na 20 – 30 min. do wyrośnięcia aż ciasto zwiększy swa objętość o połowę. Po tym czasie naciąć chleb. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 40-50 min. na samym dole piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Gotowy chleb wyjąc z formy i pozostawić do wystudzenia.
Chleb pszenny
Szybki Chleb pszenny
Szybki Chleb pszenny
Dodaj komentarz