Kategorie

Chleb pszenny

Chleb pszenny przepis błyskawiczny – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (55 ocena, 11 głosów)
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej przepis błyskawiczny. Expresowy chleb pszenno – żytni na drożdżach dla wszystkich, którzy są zabiegani i nie maja czasu na przygotowanie domowego chleba na zakwasie. Jest to prosty i bardzo szybki przepis na smaczny domowy chleb. Całkowity czas przygotowania,wyrabiania i pieczenia to zaledwie 2 godziny – z czego 50 min., to czas pieczenia i 50 min. to czas przeznaczony na wyrośnięcie ciasta – ale z przerwami 😉 Chleb jest delikatnie wilgotny dzięki dodaniu surowych ziemniaków do ciasta, a skórka jest chrupiąca. Jednak należy pamiętać, że jeżeli przeciągniecie czas pieczenia to miąższ będzie lekko suchy więc najlepiej pilnować czasu pieczenia i sprawdzać patyczkiem czy chleb jest już gotowy. Sprawdzony przepis na bardzo smaczny chleb domowy, który polecam ! 🙂 Smacznego 😉 Zobacz także jak zrobić: Bagietki Expresowe,

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 40-50 min.

  • mąka pszenna 400 g,
  • mąka żytnia 125 g,
  • miękkie masło 125 g,
  • ciepła woda 250 ml,
  • 2 łyżeczki soli,
  • surowe ziemniaki 170 g,
  • ocet balsamiczny 2 łyżki,
  • suche drożdże 20 g,

Chleb pszenny

Chleb pszenny

 

Chleb pszenny przepis i wykonanie

Krok 1
Umyte surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę pszenna oraz żytnia, dodajemy suche drożdże, sól i kilka razy mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto.
Krok 2
Do osobnego garnka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy starte ziemniaki, ocet i mieszamy. Następnie całość dodajemy do miski z suchymi składnikami i wyrabiamy klejące ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę więcej wody. Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy na 10 min.
Krok 3
Po 10 minutach należy naoliwić dłonie i ponownie wyrobić ciasto przez 2-3 minuty i pod przykryciem odstawić na 10 min. po 10 minutach ponownie wyrobić ciasto i ponownie odstawić na 10 min. pod przykryciem. W kolejnym korku keksówkę wyłożyć papierem dopieczenia, z ciasta uformować bochenek chleba i przełożyć do formy – pod przykryciem odstawić na 20 – 30 min. do wyrośnięcia aż ciasto zwiększy swa objętość o połowę. Po tym czasie naciąć chleb. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 40-50 min. na samym dole piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Gotowy chleb wyjąc z formy i pozostawić do wystudzenia.
Chleb pszenny

Chleb pszenny

 

Szybki Chleb pszenny

Szybki Chleb pszenny

 

Szybki Chleb pszenny

Szybki Chleb pszenny

 

Autor: Deserek.TV   

Zobacz także:

8 odpowiedzi do: Chleb pszenny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Magnesy Pamiątkowe
Polecany Film
>
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy keks kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki naleśniki czekoladowe napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina