Kategorie

Makowiec w paski przepis

Makowiec w paski – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (156 ocena, 33 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Makowiec w paski przepis błyskawiczny. Kolejny bardzo prosty i błyskawiczny przepis na bardzo smaczne ciasto drożdżowe z makiem. Nowa odsłona ciasta makowiec – makowiec w paski. Ciasto przez długi czas zachowuje delikatną wilgotność co sprawia, że cały czas jest świeże. Jak zwykle ułatwiłem sobie pracę i użyłem gotowej masy makowej. Makowiec jest bardzo smaczny i posiada oryginalny wygląd, który przykuwa spojrzenie. Wykonanie jest bardzo proste i nie sprawi Wam żadnych problemów – musicie koniecznie spróbować i tej wersji makowca, który idelanie nadaje się na świąteczny stół jak i na popołudniowy deser. Zobacz także: Makowiec Sułtański, Makowiec BiszkoptowyDrożdżówki z seremDrożdżówki z serem i dżememSypane Ciasto DrożdżoweBabka WielkanocnaBabka w czekoladzie,

 

Makowiec w paski przepis

Makowiec w paski przepis

 
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki dla formy o średnicy 26 cm
  • mleko 250 ml,
  • jajko 1 szt.,
  • mąka krupczatka 500 g,
  • drożdże 30 g,
  • cukier kryształ 80 g,
  • roztopione masło 100 g,
  • olejek cytrynowy 1 łyżeczka,
  • masa makowa 300 g,
  • szczypta soli,
  • lukier do dekoracji,
  • forma o średnicy 26 cm,

 

Makowiec w paski przepis

Makowiec w paski przepis

 

Makowiec w paski przepis – wykonanie

 
Krok 1
Do miski dodajemy letnie mleko, 1 łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz 6 łyżek mąki – całość dokładnie mieszamy tak aby rozczyn miła konsystencję śmietany. Pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia.    
 
Krok 2
Do wyrośniętego rozczyny dodajemy szczyptę soli, roztopione masło, pozostały cukier, mąkę, olejek cytrynowy oraz żółtko – całość mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. 
 
Krok 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Ciasto smarujemy białkiem i wykładamy masę makową, którą równo rozprowadzamy. Ciasto kroimy na pasy o szerokości 5 cm. Pierwszy pasek ciasta zwijamy, układamy na kolejnym pasku ciasta i także zwijamy. I tak do wyczerpania się ciasta. Całość układamy na środku tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Makowiec pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 170 C przez 45 min. Gotowy letni makowiec dekorujemy lukrem. 
 
 
Makowiec w paski przepis

Makowiec w paski przepis

 

Makowiec w paski przepis

Makowiec w paski przepis

 

Makowiec w paski przepis

Ciasto makowe

Autor: Deserek.TV   

 

Zobacz także:

10 odpowiedzi do: Makowiec w paski przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Magnesy Pamiątkowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy keks kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina