Przepis jak zrobić Makowiec Biszkoptowy przepis z budyniem – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Makowiec Biszkoptowy przepis błyskawiczny. Oto kolejna wersja makowca i nie ostatnia. Tą wersję podpatrzyłem u Doroty – takiej wersji makowca z budyniem jeszcze nie miałem okazji skosztować, więc postanowiłem sprawdzić ten przepis dodając kilka małych modyfikacji. Bardzo duże znaczenie ma biszkopt, więc należy dołożyć wszelkich starań przy pracy nad nim. Ciasto jest najlepsze po 2-3 dniach jak biszkopt złapie trochę wilgoci od maku i zrobi się miękki. To kolejny bardzo prosty przepis na smaczne ciasto, a jednocześnie świąteczny przepis na makowiec idealnie pasujący na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Zachęcam wszystkich do jego wypróbowania i podzielnia się swymi uwagami. Zobacz także przepis na: Makowiec Sułtański, Szarlotka na kruchym cieście, Sernik z Rosą, Sernik Oreo, Drożdżowa Babka z Bakaliami,
Makowiec Biszkoptowy
Czas przygotowania: 30 min.
Pieczenie: 30-40 min
Składniki: 1 porcja dla 12 osób
- cukier kryształ 3/4 szklanki
- mąka tortowa 1/4 szklanki
- mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
- jajka 3 szt.
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- kakao 2 łyżeczki
- puszka masy makowej 900 g
- 50 g bakalii
- budyń śmietankowy 3 szt. + 300 ml wody do rozrobienia
- roztopione masło 200 g
Makowiec Biszkoptowy wykonanie
Krok 1
Do miski dodajemy białka i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku – cały czas miksując.
Krok 2
Do mąki ziemniaczanej dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie dodajemy mąkę tortową i ponownie mieszamy.
Krok 3
Wymieszane 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy małymi dawkami do masy jajecznej cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy kakao i ponownie miksujemy.
Krok 4
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto biszkoptowe.
Krok 5
Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min.
Krok 6
Wystudzone ciasto kroimy w poprzek tak aby powstała górna i dolna warstwa biszkoptu (ja najpierw przekroiłem ciasto na pół, a następnie każdy kawałek przekroiłem w poprzek)
Krok 7
Do małego naczynia wlewamy 300 ml wody i dodajemy 3 opakowania budyniu i dokładnie mieszamy, aż budyń rozpuści się
Krok 8
Do garnka dodajemy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu. Następnie dodajemy masę makową z bakaliami i mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone budynie i całość stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Krok 9
Na dolną warstwę biszkoptu wykładamy masę makową i dokładnie rozprowadzamy. Przykrywamy górną warstwą biszkoptu, dociskamy delikatnie i odstawiamy do wystudzenia. Na sam koniec ciasto polewamy polewą czekoladową – ja zastosowałem białą czekoladę.
Makowiec Biszkoptowy
Makowiec Biszkoptowy
Makowiec Biszkoptowy
Dodaj komentarz