Makowiec Biszkoptowy

Przepis jak zrobić Makowiec Biszkoptowy przepis z budyniem – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (48 ocena, 10 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Makowiec Biszkoptowy przepis błyskawiczny. Oto kolejna wersja makowca i nie ostatnia. Tą wersję podpatrzyłem u Doroty  – takiej wersji makowca z budyniem jeszcze nie miałem okazji skosztować, więc postanowiłem sprawdzić ten przepis dodając kilka małych modyfikacji. Bardzo duże znaczenie ma biszkopt, więc należy dołożyć wszelkich starań przy pracy nad nim. Ciasto jest najlepsze po 2-3 dniach jak biszkopt złapie trochę wilgoci od maku i zrobi się miękki. To kolejny bardzo prosty przepis na smaczne ciasto, a jednocześnie świąteczny przepis na makowiec idealnie pasujący na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Zachęcam wszystkich do jego wypróbowania i podzielnia się swymi uwagami. Zobacz także przepis na: Makowiec SułtańskiSzarlotka na kruchym cieścieSernik z RosąSernik OreoDrożdżowa Babka z Bakaliami,

 

Makowiec Biszkoptowy

Makowiec Biszkoptowy

 

Czas przygotowania: 30 min.

Pieczenie: 30-40 min

Składniki: 1 porcja dla 12 osób

  • cukier kryształ 3/4 szklanki
  • mąka tortowa 1/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
  • jajka 3 szt.
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • kakao 2 łyżeczki
  • puszka masy makowej 900 g
  • 50 g bakalii
  • budyń śmietankowy 3 szt. + 300 ml wody do rozrobienia
  • roztopione masło 200 g

 

Makowiec Biszkoptowy wykonanie

 

Krok 1
Do miski dodajemy białka i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku – cały czas miksując.
 
Krok 2
Do mąki ziemniaczanej dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie dodajemy mąkę tortową i ponownie mieszamy.
 
Krok 3
Wymieszane 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy małymi dawkami do masy jajecznej cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy kakao i ponownie miksujemy.
 
Krok 4
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto biszkoptowe.
 
Krok 5
Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min.
 
Krok 6 
Wystudzone ciasto kroimy w poprzek tak aby powstała górna i dolna warstwa biszkoptu (ja najpierw przekroiłem ciasto na pół, a następnie każdy kawałek przekroiłem w poprzek)
 
Krok 7
Do małego naczynia wlewamy 300 ml wody i dodajemy 3 opakowania budyniu i dokładnie mieszamy, aż budyń rozpuści się
 
Krok 8
Do garnka dodajemy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu. Następnie dodajemy masę makową z bakaliami i mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone budynie i całość stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
 
Krok 9
Na dolną warstwę biszkoptu wykładamy masę makową i dokładnie rozprowadzamy. Przykrywamy górną warstwą biszkoptu, dociskamy delikatnie i odstawiamy do wystudzenia. Na sam koniec ciasto polewamy polewą czekoladową – ja zastosowałem białą czekoladę.
 
Makowiec Biszkoptowy

Makowiec Biszkoptowy

 

 

 

 

 

 

 

 

Makowiec Biszkoptowy

Makowiec Biszkoptowy

 

 

 

 

 

 

 

 

Makowiec Biszkoptowy

Makowiec Biszkoptowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Deserek.TV | Google+ 

6 odpowiedzi na „Makowiec Biszkoptowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina