Kolejny wspaniały, przepyszny i bardzo prosty deser, który swym wyglądem i smakiem zrobi wrażenie na Waszych gościach. Tym razem przedstawiam wersję uproszczoną i błyskawiczną. Wystarczy tylko wcześniej kupić dosłownie tylko kilka składników aby cieszyć się wspaniałym smakiem takiego ciasta i to bez pieczenia.
Przepis jak zrobić w 20 min. przepyszne ciasto na zimno – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
Wersja Expresowa
gotowy biszkopt 1 placek
budyń waniliowy 1 szt.
mąka pszenna 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
kawa Capucino 4 łyżeczki
miękkie masło 250g
żółtka z 5 jajek
śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 4 łyżki
żelatyna 10 gram
mleko 1/2 litra
Wersja dla zaawansowanych
Biszkopt
jajka 5 szt.
cukier kryształ 1 szklanka
szczypta soli
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem budyniowy
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
mleko 1/2 litra
kawa Capucino 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 5-6 łyżek
masło 250g
żółtka z 5 jajek
Bita śmietana
śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 4 łyżki
żelatyna 10g
Krok1
Białka należy posolić szczyptą soli i ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. W następnym kroku stopniowo dodajemy żółtka i cały czas całość ubijamy – ubijamy mikserem ok. 15-17 min.
Krok2
Do masy jajecznej dodajemy wcześniej przesianą przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką. Smarujemy blachę oliwką lub masłem, kładziemy pergamin do pieczenia i także go smarujemy tłuszczem, wylewamy masę biszkoptową i wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. 180C i w takiej temp. pieczemy ok 20 min.
Krok 3
Mleko dzielimy na 2 części: do 0,2 l wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę capucino, cukier , cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Pozostałe 0,3 l mleka wlewamy do garnka i gotujemy. Gdy maleko zagotuje się wlewamy rozczyn budyniowy, mieszamy cały czas gotując przez ok. 40-60 sek do ponownwego zagotowania się budyniu. Następnie budyń odstawiamy do wystudzenia
Krok 4
Miękkie masło rozmiksować i dodać do niego stopniowo 5 żółtek i cały czas miksować. W kolejnym kroku dodajemy do masy maślanej przestudzony budyń i cały czas miksujemy. Następnie całą masę wykładamy na biszkopt znajdujący się w formie i odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. aby całość zgęstniała.
Krok 5
Żelatynę rozpuścić w ok. 100 ml gorącej wody i odstawić o wystudzenia. Śmietanę kremówką wlać do dużego naczynia i ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder. Na ostatnim etapie dodać przestudzona żelatynę i cały czas miksować. Następnie masę śmietankową wyłożyć na zastygły budyń i odstawić do stężenia. Bezpośrednio przed podaniem przystroić dodatkami, posypać kawą capucino lub kakako.
Dodaj komentarz