Gofry Kakaowe przepis na szybki i prosty deser, który daje wiele możliwości. Faktycznie przepis jest bardzo prosty i szybko się robi takie kakaowe gofry, które możemy podać z bitą śmietana z dodatkiem cukru waniliowego oraz ulubionymi owocami lub konfiturą. Większość z nas używa zwykłej domowej gofrownicy, która ma niewielką moc pieczenia. W takim przypadku należy pamiętać aby przed pieczeniem włączyć gofrownicę na 15 – 20 min. i dobrze ją rozgrzać. Dopiero po tym czasie kiedy urządzenie jest dobrze wygrzane przystępujemy do pieczenia gofrów. Duża łyżką od zupy (tzw. chochlą) nakładamy odpowiednią ilość ciasta i tylną częścią łyżki rozprowadzamy ciasto i zamykamy urządzenie. Gofry pieczemy ok. 3-4 min., wyjmujemy i układamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu gofry odparują i pozostaną chrupiące. Zobacz także, jak zrobić: Gofry, Naleśniki czekoladowe, Krem Nutella, Krem Rafaello, Masło orzechowe, Krem Bounty,
Składniki: 1 porcja = 300 ml
- mąka pszenna 250 g,
- 2 czubate łyżki kakao,
- woda 1/2 szklanki,
- masło 200 g,
- jajko 4 szt.,
- cukier 200 g,
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
- śmietana kremówka 500 ml,
- 200 g ulubionej konfitury,
- dowolne owoce np. maliny,truskawki, jagody,
- starta gorzka czekolada do posypania,
Autor: Deserek.TV
Dodaj komentarz