Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Naleśniki czekoladowe przepis na szybki i smaczny deser. Bardzo cienkie naleśniki o smaku czekolady. Bardzo dobrze smakują z serkiem waniliowym i świeżymi owocami. Idealnie nadają się na słodkie śniadanie lub popołudniowy deser. Placki, racuchy, naleśniki na słodko, słono czy na ostro jadają wszyscy i to w każdym domu. Dziś postanowiłem przygotować naleśniki w i nieco innej wersji 🙂 dziś króluje czekolada 😉 Bardzo smaczne naleśniki z czekoladą, nadziewane serkiem waniliowym i malinami. Całość zawinięta i podawana z musem malinowym. Zamiast malin możecie zastosować truskawki, jagody lub inne dowolne ulubione owoce. Zobacz inne sprawdzone przepisy na smaczne desery: Racuchy z Serem, Gofry Cytrynowe 🙂
Naleśniki czekoladowe przepis
Składniki: 1 porcja = 10 szt. (patelnia o średnicy 25 cm)
- ciemna czekolada mleczna 50 g,
- cukier waniliowy 2 łyżeczki,
- woda gazowana 1/3 szklanki,
Nadzienie
- twaróg śmietankowy 500 g,
- cukier waniliowy 2 łyżeczki,
- cukier puder 1/2 szklanki,
Mus
- truskawki lub maliny 500 g,
Naleśniki Czekoladowe – sposób wykonania:
Krok 1
Do miski dodajemy masło, czekoladę, mleko oraz kakao – całość stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do rozpuszczenia się wszystkich składników mieszając co jakiś czas. Uważać aby nie przegrzać masy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i całość miksujemy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i jeszcze raz miksujemy na gładka masę. Ciasto odstawiamy do lodówki na 60 min.
Krok 2
Po wyjęciu ciasta z lodówki dodajemy do niego 1/3 szklankę gazowanej wody i całość jeszcze raz miksujemy.
Krok 3
Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju lub masła i dobrze rozgrzewamy, następnie zmniejszamy ogień do wielkości średniego płomienia i zaczynamy smażenie naleśników. W zależności od wielkości patelni wylewamy odpowiednią porcję ciasta i szybka ją rozprowadzamy po całej powierzchni patelni sprawnym ruchem ręki. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i powierzchnia zacznie się ścinać przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy. Smażymy ok 1,5 do 2 min. po każdej ze stron.
Krok 4
Twaróg śmietankowy wymieszać mikserem z cukrem pudrem i i cukrem waniliowym. Owoce zmiksować rozdrabniaczem razem z cukrem pudrem, przelać do małego garnka i na małym ogniu gotować przez 3 min.
Krok 5
Naleśniki smarować przygotowanym serkiem waniliowym, dodać po kilka kawałków owoców i składać na cztery. Podawać z musem malinowym, musem truskawkowym, syropem klonowym lub golden syropem.
Naleśniki Czekoladowe przepis
|
Naleśniki Czekoladowe
|
Naleśniki Czekoladowe
|
Naleśniki Czekoladowe
|
Dodaj komentarz