Kategorie

Ciasto Ośnieżone Szczyty

Przepis jak zrobić w 30 min. oryginalne ciasto jabłkowe – Film HD

 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

To stary rodzinny przepis mojej bardzo dobrej znajomej. Gdy go zobaczyłem zastanawiałem się co w nim takiego wyjątkowego. Dosłownie kilka podstawowych składników i jabłka. Hmmm ale z ciekawości postanowiłem wykonać to ciastoSwym wyglądem przypomina ośnieżone górskie szczyty, ciasto jest delikatne i kruche – trochę przypomina ciasto francuskie. Ciasto to wykonuje się bardzo szybko dosłownie w kilkanaście minut i do piekarnika 🙂 Jeżeli szukacie sprawdzonego i prostego przepisu na smaczne i szybkie ciasto to ten przepis jest właśnie dla Was. I Wy i goście będziecie zachwyceni wyglądem i smakiem tego ciasta 🙂 Kolejny bardzo prosty przepis na bardzo smaczne ciasto 🙂 Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery.

 

Ciasto Ośnieżone Szczyty

Ciasto Ośnieżone Szczyty

 

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

  • mąka 3 szklanki
  • cukier puder 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • masło roślinne 1 szt. lub margaryna
  • serek homogenizowany 200 g
  • śmietana kremówka 2 łyżki
  • jabłka 6-8 szt. (antonówka, reneta)
  • forma do pieczenia 25 x 40 cm

Lukier:

  • cukier puder 1 szklanka
  • śmietana kremówka 2 łyżki
 
Krok 1
Do miski lub innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, śmietanę oraz miękką margarynę posiekaną na małe kawałki i zagniatamy ciasto.
 
Krok 2
Ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 70% i 30%. Większa część należy rozwałkować na wielkość blachy (moja forma to 25 cm x 40 cm), zwinąć na wałek i ułożyć w formie. Należy dobrze i równo ułożyć ciasto tak aby powstały boki na wysokość ok. 1 cm. Jeżeli w jednym miejscu ciasto jest zbyt wysokie i jest jego nadmiar to należy je odciąć nożem i dodać w miejsce gdzie jest jego zbyt mało i delikatnie ugnieć aby połączyć z resztą ciasta.
 
Krok 3 
Obrać 6-8 jabłek średniej wielkości, przekroić w połowie, wypestkować i obrać ze skórki. Tak przygotowane jabłka układać na ciasto jedno przy drugim płaską powierzchnią do dołu (częścią wypestkowaną do dołu). Jabłka można delikatnie posypać cynamonem
 
Krok 4
Pozostałą mniejszą część ciasta należy rozwałkować na wielkość troszkę większą niż wielkość blachy – będzie to bardzo cienkie i delikatne ciasto, więc rozwałkowany placek można podzielić nożem na 2 części i każdą z nich zwinąć na wałek i delikatnie przenieść na przygotowane ciasto. Luźno rozłożyć ciasto na jabłkach tak aby lekko zwisało między jabłkami. Delikatnie zlepić boki ciasta aby w czasie pieczenia nie wypływał sok z jabłek.
 
Krok 5
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C prze ok. 60 min. na złoty kolor.
 
Krok6
Cisto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Na lekko ciepłe ciasto nakładamy lukier, który delikatnie będzie spływał po cieście i łatwiej będzie można go rozprowadzić.
 
 
Ciasto Ośnieżone Szczyty

Ciasto Ośnieżone Szczyty

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Ośnieżone Szczyty

Ciasto Ośnieżone Szczyty

 
Ciasto Ośnieżone Szczyty

Ciasto Ośnieżone Szczyty

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zobacz także:

10 odpowiedzi do: Ciasto Ośnieżone Szczyty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina