Jak zrobić Ciasto Czekoladowe przepis Mega Czekoladowy – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Czekoladowe przepis Mega Czekoladowy 🙂 Jest to przepis, który przesłała jedna z czytelniczek – Marta z Kalisza za co jej bardzo dziękuje 🙂 I tak oto miałem okazję wypróbować nowy przepis na nowe ciasto 😉 Ciasto jest bardzo, bardzo czekoladowe – więc jak lubicie czekoladę to polecam i zapraszam do wypróbowania. Ciasto składa się z kliku warstw: dwie warstwy ciasta, które są bardzo, bardzo wilgotne i przypominają wyglądem nasączoną gąbkę – czekoladową gąbkę 😉 Kolejna warstwa między 2 blatami ciasta to krem czekoladowy i całość wykończona bita śmietaną. Bitą śmietanę przed podaniem można prószyć kakao lub tarta czekoladą. Ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość ale u mnie w domu wytrzymało tylko 1 dzień – szybko znikało z talerzyków 😉 Zobacz także przepis na: Murzynek przepis z wiśniami i czekoladą, Batony Czekoladowe z orzechami,
Ciasto Czekoladowe
Zobacz też: Piankę ze śliwkami w czekoladzie lub Tort Śmietanowy z czekoladą
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
Ciasto
- mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki,
- kakao 3/4 szklanki,
- soda 2 łyżeczki,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- sól 3/4 łyżeczki,
- cukier 2 szklanki,
- jajko 2 szt.,
- maślanka 1 szklanka,
- olejek waniliowy 2 łyżeczki,
- roztopione masło 120 g,
- 1 szklanką ciepłej kawy (3 łyżeczki kawy na 1 szklankę)
Krem Czekoladowy
- Śmietana kremówka 250 ml,
- gorzka czekolada 200 g,
Dodatkowo
- śmietana kremówka 250 ml,
- cukier puder 1 łyżka,
- forma 15 x 20 cm
Ciasto Czekoladowe przepis – wykonanie
Krok 1
Do miski dodajemy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól, jajka, roztopione masło, olejek waniliowy, szklankę maślanki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy uzyskamy jednolita masę dodajemy 1 szklankę ciepłej kawy i ponownie całość mieszamy.
Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 1/2 przygotowanej masy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-45 min. – pieczemy do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia i pieczemy druga część.
Krok 3
Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy połamana czekoladę i na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się czekolady cały czas mieszając – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej masy. Następnie krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 20 min. mieszając go co 6-7 min. aby nie stężał. W kolejnym kroku krem wyjmujemy z lodówki i szybko mieszamy łyżką lub mieszadełkiem aby krem się napowietrzył. Dzięki temu krem będzie bardziej stabilny.
Krok 4
Na desce do krojenia lub paterze układamy papier do pieczenia i na nim układamy pierwszy blat ciasta, na który to wykładamy cały krem czekoladowy, równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru pudru (dodatkowo pod koniec ubijania śmietany możemy dodać wystudzoną żelatynę – 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżach gorącej wody – całość miksujemy i jak śmietana zacznie tężeć wykładamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy) równo rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem posypać tarta czekoladą lub kakao.
Ciasto Czekoladowe przepis
|
Ciasto Czekoladowe przepis
|
Dodaj komentarz