Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Dziś pragnę Wam przedstawić prosty przepis na bardzo smaczny Blok Czekoladowy. Jest to bardzo znany i popularny przepis już od wielu lat. Kiedyś jak nie było czekolady ani słodyczy w sklepach to każdy w domu robił właśnie taki smakołyk. Przepis ten pozostawia wiele możliwości jeśli chodzi o różne dodatki smakowe. Ostatnio ten przepis widziałem na stronie znajomej i postanowiłem go wykonać – ja pozwoliłem sobie go trochę zmodyfikować – choć muszę odszukać w domu nasz rodzinny przepis i się nim z Wami podzielić w najbliższych dniach. O to kolejny bardzo prosty przepis na smaczny domowy deser 🙂

Blok Czekoladowy
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja = ok. 26 batoników
- Cukier kryształ 1 szklanka
- woda 1/2 szklanki
- masło 250 g
- kakao 4 duże łyżki
- kawa zbożowa 1 duża łyżka
- mleko w proszku 450 g
- herbatniki Petit-Beurre 200 g
- 1 szklanak bakalii
- biała czekolada 50 g
- mleczna czekolada 50 g
Blok Czekoladowy – wykonanie
Krok 1
Do garna dodajemy masło, cukier, kakao, kawę rozpuszczalną oraz wodę. Całość stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż składniki rozpuszczą się i wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Do wystudzonej masy kakaowej małymi porcjami dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Jak masa trochę zgęstnieje możemy mieszać mikserem. Na sam koniec dodajemy bakalie i ponownie mieszamy łyżką.
Krok 3
Formę o wymiarach 20 x 20 cm lub zbliżonej wielkości wykładamy folią. Na dno wykładamy cienką warstwę masy i na nią układamy warstwę herbatników. Następnie na herbatniki wykładamy masę, rozprowadzamy ją i ponownie herbatniki – i tak na zmianę do wyczerpania się składników. Ilość Warstw zależy o tego jak grubą lub jak cienka będzie warstwa masy. Na sam koniec na wierzch na herbatniki wykładamy warstwę masy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.
Krok 4
Przygotowujemy polewę z ciemnej czekolady, wykładamy na 1/2 naszego bloku i równo rozprowadzamy. Jak zastygnie przygotowujemy polewę z białej czekolady, wykładamy na pozostałą część bloku i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Blok Czekoladowy

Blok Czekoladowy

Blok Czekoladowy
Dodaj komentarz