Dziś postanowiłem zrobić bardzo smaczny i prosty deser, a mianowicie ciasteczka migdałowe. Wygląd gotowych ciasteczek nie przykuwa spojrzenia, ale wcale to nie świadczy o ich smaku – i tu będziecie zaskoczeni. Gwarantuje Wam, że 1 porcja jaką przygotujecie zniknie z talerzy bardzo szybko i będzie wciąż mało i mało.
Przepis jak zrobić w 50 min. przepyszne ciasto na zimno – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 10-15 min.
Składniki: 1 porcja dla 8-12 ciasteczek
białka z 2 jajek
płatki migdałowe 50g (grubo posiekane lub starte migdały)
cukier puder 100g
mąka pszenna 30g
roztopione masło 35g
trochę mleka
Krok 1
Do garnka dodajemy białka, cukier puder i całość miksujemy mikserem aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę, roztopione masło oraz posiekane płatki migdałowe i ponownie całość miksujemy na jednolitą masę.
Krok 2
Nagrzewamy piekarnik do temp. 170C. Blachę do pieczenia smarujemy masłem lub oliwką, kładziemy pergamin do pieczenia, który także smarujemy masłem lub oliwką. Na tak przygotowane podłoże do pieczenia wykładamy masę migdałową w niewielkich ilościach. Łyżkę lub pędzelek maczamy w mleku i rozpłaszczamy nasze ciasteczka.
Krok 3
Do nagrzanego piekarnika (170C) wkładamy blachę z ciasteczkami i pieczemy prze ok. 10-15 min. na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka powinny być jeszcze elastyczne.
Dodaj komentarz