Bajaderki przepis z filmem HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Bajaderka Domowa przepis
Zapewne i Wam się przydarzyło się zrobić ciasto, w którym pojawił się zakalec albo ciasto zrobiło się zbyt suche po kilku dniach leżakowania – i co teraz z takim ciastem zrobić? Wyrzucić do śmieci? Nie ! 🙂 Takie ciasta możemy przerobić na pyszny smakołyk 😉 Z takich ciast możemy zrobić domowe Bajaderki. Takie bajaderki możemy wzbogacić o dodatkowe składniki, np. rodzynki, żurawinę, migdały, ulubione orzechy, herbatniki, kruche ciasteczka, ulubiony dżem – jak kto woli i co kto lubi 😉 Za każdym razem możemy modyfikować składniki dzięki temu nasza Bajaderka będzie zawsze inna 😉 A jeżeli nie mamy takich ciast, o których wspomniałem Bajaderki możemy przygotować ze świeżego ciasta 🙂 tak jak ja to zrobiłem 🙂 Polecam ten przepis bo wynik końcowy zaskoczy i Was i Waszych gości 😉 Zobacz także: Kartofelki Marcepanowe, Ciasto Trociniak, Tiramisu Truskawkowe, Śnieżynka cytrynowa bez pieczenia, Ciasto 3 Bit bez pieczenia,
Bajaderka przepis
Składniki na Bajaderki: 1 porcja = ok. 40 szt.
Czas przydatności do spożycia – do 7 dni.
Ciasto
- mąka pszenna 3 szklanki,
- cukier 1 szklanka,
- cukier waniliowy 16 g – 1 opakowanie,
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
- jajko 2 szt.,
- masło 130 g
Pozostałe składniki
- dowolne kruche herbatniki 100 g,
- przegotowane mleko 3/4 szklanki,
- cukier 1/4 – 1/3 szklanki,
- namoczone rodzynki lub żurawina 1/2 szklanki,
- gęsty dżem lub powidła 1 słoik 350 g,
- masło 1/3 kostki ok. 65 g,
- esencja migdałowa lub rumowa do smaku 1 łyżeczka,
- wiórki kokosowe do obtoczenia,
- pokruszone orzeszki ziemne do obtoczenia
Bajaderki przepis
Domowe Bajaderki – sposób wykonania:
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka oraz pokrojone w kostkę zimne masło i szybko siekamy wszystkie składniki sprężyną do siekania, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma.
Krok 3
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (24 cm x 30 cm) przekładamy ciasto i wylepiamy nim dno formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min.
Krok 4
Ciepłe ciasto kroimy na mniejsze kawałki i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 5
Do garnka dodajemy masło, mleko, cukier i kakao – doprowadzamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, a następnie do zagotowania się. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 6
W tym samym czasie do blendera dodajemy kawałki ciasta oraz herbatniki i dokładnie rozdrabniamy, a następnie przesypujemy do dużego naczynia. Dodajemy masło orzechowe lub krem Nutella, namoczone wcześniej rodzynki lub żurawinę, nasz ulubiony dżem, olejek migdałowy lub rumowy i łyżka dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na sam koniec dodajemy mleczna masę kakaową i ponownie całość dokładnie mieszamy. Powstała masa powinna być wilgotna – jeżeli jest zbyt wilgotna dodać więcej herbatników, jeżeli zbyt sucha dodać trochę więcej masy mlecznej.
Krok 7
Z powstałej masy formujemy kuli trochę większe od orzecha laskowego i obtaczamy w rozdrobnionych orzeszkach ziemnych lub wiórkach kokosowych. Możemy je także wcześniej zanurzyć w roztopionej czekoladzie, a następnie obtaczać w wiórkach lub orzeszkach. Odstawiamy do lodówki do stężenia na całą noc.
Przepis na Bajaderki
Bajaderki przepis
Bajaderka przepis
Zdjęcia Czytelników:
Bajaderki – Od Piekna Hebe
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz