Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Trufle Czekoladowe z rumem przepis na błyskawiczne czekoladki. Naszła mnie ochota na coś czekoladowego więc postanowiłem na weekend zrobić czekoladowe trufelki z rumem. Przepis jest bardzo prosty lecz wymaga od nas cierpliwości przy tej kulinarnej zabawie no i oczywiście pobrudzenia sobie rączek czekoladową masą – ale mimo to warto zrobić własne trufelki i osobiście je przyozdobić wedle swego uznania.
Ważne aby pamiętać, aby przygotowaną masę włożyć do zamrażarki na 20-30 min. aby bardziej stwardniała – ale musi być nadal plastyczna – wtedy łatwiej będzie nam formować czekoladki. Gotowe czekoladki proponuje wstawić do lodówki na 24 godz. aby nabrały jednolitej i trwałej konsystencji. Jak ktoś lubi można je maczać w roztopionej czekoladzie wtedy będą jeszcze bardziej smaczne i czekoladowe 🙂
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki: 1 porcja = ok. 30 trufli
- masło 20 g
- cukier puder 150 g
- kakao 3 łyżki
- kawa 1,5 łyżki
- whisky lub rum 1 kieliszek
- serek mascarpone 50 g
- pokruszone herbatniki kakaowe Petit Bery 150-200 g
- posiekane orzechy 30 g
- posiekane migdały 30 g
- wiórki kokosowe do obtoczenia
- kakao do obtoczenia
- tarta czekolada do obtoczenia
Dodaj komentarz