Zobacz Jak Zrobić Ciasto bez pieczenia 3 Bit – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto 3 BIT – to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia z herbatnikami – Ciasto 3 Bit przepis na wersję II. Poprzednią i trochę inną wersję tego ciasta 3 Bit możecie zobaczyć tutaj Przekładaniec Łasucha – Ciasto 3 Bit. Ciasto jest słodkie, gdyż zawiera puszkę pysznej masę krówkowej ale za to bita śmietana jest wolna od cukru 🙂 Jest to kolejny bardzo prosty przepis na szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia. Oczywiście możemy jeszcze bardziej uprościć proces przygotowania i użyć zwykłego budyniu z torebki. Ciasto jest bardzo smaczne. Polecam obie wersję tego ciasta i dzisiejszą jak i Przekładaniec Łasucha 🙂 Zobacz także Raffaello z Malibu, Śnieżynka Cytrynowa, Kremówka bez pieczenia ,
Ciasto 3 Bit przepis
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki: 1 porcja dla 12 osób
- masa krówkowa lub słodzone mleko skondensowane 1 puszka
- herbatniki Petit Beurre ok. 500 g
Krem Budyniowy
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- forma 28 x 24 cm lub zbliżona
Ciasto 3 Bit – sposób wykonania:
Krok 1
Puszkę masy krówkowej wkładamy do garnka, zalewamy całkowicie wodą i podgrzewamy przez 15-20 min. w gorącej wodzie. Jeżeli używamy skondensowanego słodzonego mleka – puszkę gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godz. – co jakiś czas dolewając wody aby puszka była cały czas pod wodą. W tym samym czasie przygotowujemy budyń.
Krok 2
Do szklanki dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/2 szklani mleka i dokładnie mieszamy, Następnie dodajemy 2 żółtka i ponownie mieszamy. Do osobnego garnka wlewamy pozostałe mleko oraz cukier i gotujemy na wolnym ogniu mieszając aby cukier rozpuścił się. Do gotującego się mleka wlewamy budyniowy rozczyn – zmniejszamy ogień i szybko mieszamy aby nie powstały gródki. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości zdejmujemy budyń z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
Do osobnego garnka dodajemy masło o temp. pokojowej i mikserem miksujemy przez kilka minut, aż uzyskamy biały maślany krem. W kolejnym kroku dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu cały czas miksując – jak masło dokładnie wymiesza się z dodanym budyniem, wtedy dodajemy kolejną łyżkę zimnego budyniu i dalej miksujemy. Budyń dodajemy po 1 łyżce cały czas miksując – potrwa to kilkanaście minut.
Krok 3
Formę do pieczenia o wymiarach 28 x 24 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i równo ja rozprowadzamy. Na masie krówkowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy krem budyniowy, równo rozprowadzamy i układamy na nim trzecią warstwę z herbatników.
Krok 4
Śmietanę ubijamy razem z fix’em do śmietanki i wykładamy na krem budyniowy dokładnie równo rozprowadzając. Odstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać wiórkami startej czekolady
Ciasto 3 Bit przepis
Ciasto 3 Bit
Dodaj komentarz