Przepis jak zrobić w 30 min. oryginalne ciasto jabłkowe – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
To stary rodzinny przepis mojej bardzo dobrej znajomej. Gdy go zobaczyłem zastanawiałem się co w nim takiego wyjątkowego. Dosłownie kilka podstawowych składników i jabłka. Hmmm ale z ciekawości postanowiłem wykonać to ciasto. Swym wyglądem przypomina ośnieżone górskie szczyty, ciasto jest delikatne i kruche – trochę przypomina ciasto francuskie. Ciasto to wykonuje się bardzo szybko dosłownie w kilkanaście minut i do piekarnika 🙂 Jeżeli szukacie sprawdzonego i prostego przepisu na smaczne i szybkie ciasto to ten przepis jest właśnie dla Was. I Wy i goście będziecie zachwyceni wyglądem i smakiem tego ciasta 🙂 Kolejny bardzo prosty przepis na bardzo smaczne ciasto 🙂 Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery.
Szarlotka Ośnieżone Szczyty
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
mąka 3 szklanki
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło roślinne 1 szt. lub margaryna
serek homogenizowany 200 g
śmietana kremówka 2 łyżki
jabłka 6-8 szt. (antonówka, reneta)
forma do pieczenia 25 x 40 cm
Lukier:
cukier puder 1 szklanka
śmietana kremówka 2 łyżki
Krok 1
Do miski lub innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, śmietanę oraz miękką margarynę posiekaną na małe kawałki i zagniatamy ciasto.
Krok 2
Ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 70% i 30%. Większa część należy rozwałkować na wielkość blachy (moja forma to 25 cm x 40 cm), zwinąć na wałek i ułożyć w formie. Należy dobrze i równo ułożyć ciasto tak aby powstały boki na wysokość ok. 1 cm. Jeżeli w jednym miejscu ciasto jest zbyt wysokie i jest jego nadmiar to należy je odciąć nożem i dodać w miejsce gdzie jest jego zbyt mało i delikatnie ugnieć aby połączyć z resztą ciasta.
Krok 3
Obrać 6-8 jabłek średniej wielkości, przekroić w połowie, wypestkować i obrać ze skórki. Tak przygotowane jabłka układać na ciasto jedno przy drugim płaską powierzchnią do dołu (częścią wypestkowaną do dołu). Jabłka można delikatnie posypać cynamonem
Krok 4
Pozostałą mniejszą część ciasta należy rozwałkować na wielkość troszkę większą niż wielkość blachy – będzie to bardzo cienkie i delikatne ciasto, więc rozwałkowany placek można podzielić nożem na 2 części i każdą z nich zwinąć na wałek i delikatnie przenieść na przygotowane ciasto. Luźno rozłożyć ciasto na jabłkach tak aby lekko zwisało między jabłkami. Delikatnie zlepić boki ciasta aby w czasie pieczenia nie wypływał sok z jabłek.
Krok 5
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C prze ok. 60 min. na złoty kolor.
Krok6
Cisto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Na lekko ciepłe ciasto nakładamy lukier, który delikatnie będzie spływał po cieście i łatwiej będzie można go rozprowadzić.
Dodaj komentarz