Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Stefanka bez pieczenia przepis błyskawiczny. Dziś postanowiłem na deser zaserwować swym domownikom śmietankowo-kawową stefankę. Przepis ten jest bardzo popularny już od wielu lat i pewnie go znacie w różnych odmianach. Ten deser zawsze miałem okazje kosztować u swej Cioci, która specjalizuje się w tego typu ciastach. Mi osobiście takie desery odpowiadają bo są przepyszne, nie są zbyt słodki, nie są mdłe i są podawane na zimno. Przepis jest bardzo prosty i zachęcam Was wszystkich do jego wypróbowania. A jaki jest smak – ummmmm trudno opisać bo aż ślinka ciekanie jak pomyśle o tym deserku. Zatem zapraszam do zrobienia tego deseru i czekam na Wasze opinie.
Z podobnych przepisów, a równie bardzo smacznych polecam Ciasto 3 Bit, Bananowiec, Ciasto Cappuccino,
Czas przygotowania: 50 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
- cukier puder 1/2 szklanki
- masło 250 gram (musi być miękkie)
- herbatniki Petit Bery 250 g – maślane
- herbatniki Petit Bery 50 g – kakaowe
- śmietana kremówka 200 ml
- cukier z prawdziwą wanilią 1-2 łyżeczki
- kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
- kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek wymieszanych z gorącą wodą 15 ml
- kakao do posypki i do smaku
- kawa rozpuszczalna do posypania
- mleko do namaczania herbatników 1 szklanka
Dodaj komentarz