Kategorie

Szarlotka przepis z kruszonką

 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (100 ocena, 20 głosów)

Szarlotka przepis z kruszonką

Szarlotka przepis z kruszonką

Szarlotka przepis z kruszonką – tradycyjny przepis z domowego zeszytu Babci. Zeszyt z przepisami Babci ma już swoje lata, tekst już częściowo wyblakł, a kartki już się kruszą. Ponad 2 lata temu postanowiłem stopniowo te przepisy przenosić na bardziej trwały nośnik i tak powstała ta strona. Cześć z tych przepisów możecie zobaczyć na Blogu wraz z krótkimi filmikami pokazującymi cały proces przygotowania.  Spód szarlotki jest zrobiony na kruchym cieście, a na nim spoczywa gruba warstwa prażonych/duszonych jabłek, która jest z wierzchu posypana kruszonką. Zwykłe proste domowe ciasto, a jakie smaczne ! Nie potrzeba już żadnych dodatków – samo ciasto jest przepyszne i najlepiej smakuje na ciepło 🙂 Ummmmm Pychotka  🙂 Musicie koniecznie spróbować 🙂

 

Czas przygotowania: 15 min. + prażenie
Czas pieczenia: 60 min. – 70 min.

Ciasto

  • mąka pszenna 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • jajko 2 szt.,
  • masło 100 g (Masło Górskie),
  • masło roślinne 150 g,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie 16 g,

Masa Jabłkowa

  • jabłka Antonówka 2,5 – 3 kg,
  • cukier 250 g,
  • cynamon 1 łyżeczka,

 

Szarlotka przepis z kruszonką

Szarlotka przepis z kruszonką

 

Szarlotka przepis z kruszonką – wykonanie 

Krok 1
Jabłka obieramy i usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Do garna wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy pokrojone jabłka, dodajemy 250 g cukru. Następnie zmniejszamy ogień i na małym ogniu pod przykryciem prażymy jabłka co jakiś czas mieszając. Prażymy/dusimy tak długo aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Mi to zajęło ok. 60 min. Ale możemy także ułatwić sobie pracę i skorzystać z gotowej masy jabłkowej.
 
Krok 2
Wszystkie składni na ciasto wsypujemy do dużego naczynia lub miski i dokładnie siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy ciasto i lepimy kulę.
 
Krok 3
Formę do pieczenia 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kule ciasta dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta wykładamy na dno formy i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, a następnie pozostałe 1/3 ciasta kruszymy na jabłka.
 
Krok 4
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 60-70 min. aż kruszonka się zarumieni – wtedy ciasto jest gotowe 😉
 
 
Domowa tradycyjna szarlotka

Szarlotka przepis prosty

 

Tradycyjna szarlotka

Szarlotka przepis na kruchym cieście

 

szarlotka przepis z kruszonką

Szarlotka przepis z kruszonką

 Autor: Deserek.TV   

 

12 odpowiedzi na „Szarlotka przepis z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina