Szarlotka przepis na kruchym cieście z miętą

Szarlotka przepis na Kruchym Cieście z miętą  – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (71 ocena, 15 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

Szarlotka przepis na kruchym cieście czy też jabłecznik to bardzo znane i popularne ciasto w naszym kraju. Istnieje bardzo wiele różnych wersji tego smacznego kruchego ciasta z jabłkami. Na naszej stronie już jest kilka innych przepisów na szarlotkę min. Szarlotka ZakopiańskaSzarlotka HolenderskaSzarlotka bez pieczenia. I mogę Was zapewnić, że nie jest to ostatni przepis na to smaczne ciasto na naszej stronie 😉 Szarlotka to także smak dzieciństwa wielu z nas. Takie ciasta często robiła nasza babcia w porze jesiennej i zimowej, które pachniały cynamonem. Dziś wersja specjalna – wersja letnia z posiekaną mięta, sokiem z cytryny, a całość na bardzo delikatnym i kruchym cieście. Nie pozostaje Wam nic innego jak tylko wypróbować ten fantastyczny i prosty przepis na bardzo smaczną szarlotkę 😉  Przepis ten znalazłem na blogu Małgosi Ósmy Kolor Tęczy. Zobacz także Szarlotka przepis na zimno.

 

Szarlotka przepis

Szarlotka przepis na Kruchym Cieście

 

Składniki:
Ciasto
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier puder 1 szklanka
  • zimne masło 250 g
  • żółtka 5 szt.
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 1 kg prażonych kwaskowych jabłek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
 

Szarlotka przepis na kruchym cieście – wykonanie

Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i szczyptę soli – dokładnie mieszamy wszystkie składniki łyżką.
 
Krok 2
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i szybko siekamy wszystkie składniki sprężyną do siekania – tylko do połączenia się składników. W kolejnym kroku dodajemy żółtka i ponownie całość szybko siekamy sprężyną, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche możemy dodać 1-2 łyżki lodowatej wody i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 60 min.
 
Krok 3
Formę do pieczenia w wymiarach 25 x 30 cm lub zbliżonych wykładam papierem do pieczenia. Następnie po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy dno formy lub urywamy po kawałku ciasta, rozgniatamy je w dłoniach i wylepiamy dno formy kawałek po kawałku – nakłuwamy widelcem. Rozmąconym białkiem smarujemy ciasto i posypujemy mąką – dzięki temu zabiegowi ciasto nie nasiąknie masą owocową i nie powstanie zakalec
 
Krok 4
Jabłka obieramy i usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Do garna wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy pokrojone jabłka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, zmniejszamy ogień na mały i pod przykryciem prażymy jabłka co jakiś czas mieszając.
 
Krok 5
Do uprażonych i wystudzonych jabłek dodajemy 2 łyżki drobno posiekanej mięty oraz sok z 1/2 cytryny i dokładnie mieszamy.
 
Krok 6 
Przygotowane uprażone jabłka z miętą wykładamy na dno formy wylepione ciastem, dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na wierzch prażonych jabłek lub rozgniatamy je w dłoniach i wylepiamy wierzch ciasta kawałek po kawałku – dokładnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190 C ok. 45-50 min na złoty kolor. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
 
Letnia Szarlotka

Szarlotka na Kruchym Cieście


Letnia Szarlotka

Szarlotka na Kruchym Cieście


Szarlotka z miętą

Szarlotka na Kruchym Cieście

 
Autor: | Google+ 

17 odpowiedzi na „Szarlotka przepis na kruchym cieście z miętą

Skomentuj Deserek.TV Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina