Ciasto ze śliwkami. Kuchnia staropolska już od wielu lat cieszy się dużą popularnością i uznaniem wielu ludzi na całym świecie. Jej sekret popularności tkwi w jej prostocie, stosowaniu zwykłych, prostych i ogólnie dostępnych składników i podkreślaniu naturalnych smaków i walorów tego co mamy we własnym ogrodzie. Staropolska Kruszonka ze Śliwkami jest bardzo prostym przepisem i nie sprawi problemu w przygotowaniu nawet laikowi kulinarnemu. Jest to bardzo smaczne, a zarazem bardzo proste ciasto, które idealnie nadaje się na popołudniowy deser czy wieczorne przyjęcie.
Przepis jak zrobić w 20 min. ciasto śliwkowe – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
mąka pszenna 3 szklanki
cukier kryształ 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 150g
masło 100g
jajko 1 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dodatkowe żółtko 1 szt.
wypestkowane śliwki 1,2 kg
Krok 1
Mąkę,cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy dokładnie wymieszać, a następnie dodać całe jajko oraz dodatkowe żółtko – wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem aby wszystkie składniki połączyły się. Następne dodajemy miękkie masło i miękką margarynę (najlepiej podzielić na bardzo małe porcje lub skrobać nożem masło i margarynę i dodawać do ciasta) i zagniatamy ciasto.
Krok 2
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 zawijamy w filię spożywczą i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało.
Pozostałą część ciasta albo dzielimy na 2 równe porcje i wykładamy nim formy wielkości 20×25 cm lub całością wykładamy dużą formę. Formę wcześniej należy wysmarować oliwą i poprószyć bułką.
Krok 3
Formy z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190C i zapiekamy ciasto przez 10 min. – na złoty kolor.
Krok 4
Zapieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy wypestkowane i podzielone na połówki śliwki, oprószamy je cukrem. Z zamrażarki wyjmujemy pozostałą część ciasta i na tarce z grubymi oczkami ścieramy ciasto – tworząc kruszonkę. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. na złoty kolor.
Dodaj komentarz