Kolorowy i pasiasty sernik, który swym wyglądem bardzo przypomina znane wszystkim ciasto ucierane – ciasto Zebra. Podobny wygląd aż prosi się aby ten właśnie sernik nazwać Sernik Zebra. Ja ten sernik nazywam Sernikiem Łaciatym, gdyż, w czasie wykładania masy serowej wykładamy masę po 1 łyżce na przemian raz jasna raz ciemna masa i przypomina to trochę łatki. Sam smak także daje trochę do myślenia, a to za sprawą proszku budyniowego dodanego do masy serowej. Powiem krótko, aby nie rozpisywać się – bardzo smaczny i bardzo ciekawy smak.
Poradnik jak szybko zrobić Sernik Zebra – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 50 min.
Składniki: 1 porcja = dla 10 osób
jajka 6 szt.
cukier puder 200 g
ser twarogowy zmielony 1 kg
budyń waniliowy 2 szt.
roztopione masło 150 g
biała czekolada 100 g
gorzka czekolada 100 g
kakao 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
szczypta soli
cukier waniliowy 1 szt. (1 opak. 16 g)
forma o średnicy ok. 25 – 26 cm
Krok 1
Do miski dodajemy żółtka, cukier waniliowy oraz cukier puder i całość ucieramy na gładki i puszysty krem. Następnie cały czas miksując powoli i stopniowo dodajemy stopione i wystudzone masło. Następnie stopniowo małymi partiami dodajemy zmielony biały ser cały czas miksując oraz proszek budyniowy.
Krok 2
Do osobnego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę na sztywno.
Krok 3
Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając łyżką aby masy połączyły się.
Krok 4
Masę serowa dzielimy na dwie równe części – do jednej z nich dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Do drugiej dodajemy stropiona w kąpieli wodnej gorzką czekoladę oraz kakao i także dokładnie mieszamy mikserem.
Krok 5
Dno tortownicy o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia i następnie zaczynając od środka na przemian wykładamy 1 łyżkę masy jasnej i 1 łyżkę masy ciemnej – i tak do wyczerpana się całego ciasta
Krok 6
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1,5 godziny. Zimny sernik przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz