Sernik Chałwowy

Jak zrobić Sernik Chałwowy przepis wideo – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (55 ocena, 11 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Sernik z Chałwą to przepis na bardzo smaczny sernik w chałwowej polewie. Sernik z chałwą na zimo już jest obecny w naszych przepisach, a teraz przyszła pora na wykonanie tego serowego przysmaku z dodatkiem chałwy. Już od dawna miałem ochotę na wykonanie tego przepisu ale zawsze jakoś tak wychodziło, że zajmowałem się innym przepisem i tak odkładałem i odkładałem ten przepis na później. Aż nadszedł ten dzień i sernik z chałwa jest gotowy 😉 Smakiem byłem bardzo pozytywnie zaskoczony – myślałem, że będzie bardzo słodki ale tak nie jest – jego „słodkość” jest idealna. To sprawdzony przepis więc polecam jego wykonanie bo sernik jest delikatny, puszysty i rozpływa się w ustach. Taki sernik śmiało można przygotować najbliższe święta – będzie idealny 🙂 Zobacz także przepis na: Sernik z Lemon Curd, Sernik HIT bez pieczenia, Sernik z Rosą, Rosyjski Sernik Łaciaty

 

Sernik Chałwowy przepis

Sernik Chałwowy przepis

 

Zobacz też: Ciasto 3 Bit lub Sernik z Rosą

 

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

Spód ciasta

  • herbatniki Petit Beurre 180 g
  • masło 80 g

Masa serowa

  • chałwa 350 g
  • biały ser śmietanowy 900 g
  • jajka 5 szt.
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • śmietana kremówka 200 ml
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki

Polewa

  • śmietana kremówka 1/3 szklanki
  • chałwa 200 g
  • żelatyna 1 łyżka + 3 łyżki gorącej wody

 

Sernik z Chałwą przepis

Sernik Chałwowy przepis

Sernik Chałwowy – wykonanie

Krok 1
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blender i rozdrabniamy na pył. Jeżeli nie posiadamy blender herbatniki wkładamy do foliowej torebki i rozdrabniamy wałkiem lub tłuczkiem.
 
Krok 2
W osobnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy rozdrobnione herbatniki. Dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy (o średnicy 22 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy, ugniatamy i odstawiamy do lodówki na 20 min.
 
Krok 3
Do miski dodajemy biały ser i miksujemy go mikserem. Następnie cały czas miksując dodajemy śmietanę kremówkę i cukier puder  – miksujemy na gładką jednolita masę. W kolejnym kroku dodajemy jajka , mąkę ziemniaczaną i ponownie całość dokładnie miksujemy do wymieszania się składników. Chałwę dokładnie rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy serowej, którą ponownie miksujemy do połączenia się składników.
 
Krok 4
Gotową masę serową przekładamy do formy z „ciasteczkowym dnem” i pieczemy kąpieli wodnej w temp. 180 C przez ok. 90 min. do suchego patyczka. Na dolnej półce stawiamy blachę wypełniona wodą. Tortownicę stawiamy na środkowej półce. Gotowe ciasto delikatnie obkroić dookoła formy i pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki na całą noc.
 
Krok 5
Do małego garnka lub miseczki wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy rozdrobniona chałwę oraz rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody – całość stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając przez ok. 20 – 30 min. aż masa zgęstnieje. Część masy wykładamy na wierzch sernika i szerokim nożem równo rozprowadzamy. Pozostałą część masy nakładamy szerokim nożem na bok sernika i odstawiamy do lodówki na całą noc.
 
Sernik z Chałwą

Sernik Chałwowy przepis

 
Sernik Chałwowy przepis

Sernik z Chałwą

 
Sernik Chałwowy przepis

Sernik Chałwowy przepis

Autor: Deserek.TV | Google+  

 

20 odpowiedzi na „Sernik Chałwowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina