Jak zrobić Sernik Chałwowy przepis wideo – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Sernik z Chałwą to przepis na bardzo smaczny sernik w chałwowej polewie. Sernik z chałwą na zimo już jest obecny w naszych przepisach, a teraz przyszła pora na wykonanie tego serowego przysmaku z dodatkiem chałwy. Już od dawna miałem ochotę na wykonanie tego przepisu ale zawsze jakoś tak wychodziło, że zajmowałem się innym przepisem i tak odkładałem i odkładałem ten przepis na później. Aż nadszedł ten dzień i sernik z chałwa jest gotowy 😉 Smakiem byłem bardzo pozytywnie zaskoczony – myślałem, że będzie bardzo słodki ale tak nie jest – jego „słodkość” jest idealna. To sprawdzony przepis więc polecam jego wykonanie bo sernik jest delikatny, puszysty i rozpływa się w ustach. Taki sernik śmiało można przygotować najbliższe święta – będzie idealny 🙂 Zobacz także przepis na: Sernik z Lemon Curd, Sernik HIT bez pieczenia, Sernik z Rosą, Rosyjski Sernik Łaciaty,
Sernik Chałwowy przepis
Zobacz też: Ciasto 3 Bit lub Sernik z Rosą
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
Spód ciasta
- herbatniki Petit Beurre 180 g
Masa serowa
- biały ser śmietanowy 900 g
- cukier puder 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
Polewa
- śmietana kremówka 1/3 szklanki
- żelatyna 1 łyżka + 3 łyżki gorącej wody
Sernik Chałwowy przepis
Sernik Chałwowy – wykonanie
Krok 1
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blender i rozdrabniamy na pył. Jeżeli nie posiadamy blender herbatniki wkładamy do foliowej torebki i rozdrabniamy wałkiem lub tłuczkiem.
Krok 2
W osobnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy rozdrobnione herbatniki. Dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy (o średnicy 22 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy, ugniatamy i odstawiamy do lodówki na 20 min.
Krok 3
Do miski dodajemy biały ser i miksujemy go mikserem. Następnie cały czas miksując dodajemy śmietanę kremówkę i cukier puder – miksujemy na gładką jednolita masę. W kolejnym kroku dodajemy jajka , mąkę ziemniaczaną i ponownie całość dokładnie miksujemy do wymieszania się składników. Chałwę dokładnie rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy serowej, którą ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Krok 4
Gotową masę serową przekładamy do formy z „ciasteczkowym dnem” i pieczemy kąpieli wodnej w temp. 180 C przez ok. 90 min. do suchego patyczka. Na dolnej półce stawiamy blachę wypełniona wodą. Tortownicę stawiamy na środkowej półce. Gotowe ciasto delikatnie obkroić dookoła formy i pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki na całą noc.
Krok 5
Do małego garnka lub miseczki wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy rozdrobniona chałwę oraz rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody – całość stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając przez ok. 20 – 30 min. aż masa zgęstnieje. Część masy wykładamy na wierzch sernika i szerokim nożem równo rozprowadzamy. Pozostałą część masy nakładamy szerokim nożem na bok sernika i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Sernik Chałwowy przepis
Sernik z Chałwą
Dodaj komentarz