Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Dziś propozycja na deser mrożony. Semifreddo oznacza na na pół zmrożony. Semifreddo powstaje na bazie zmrożonego puszystego kremu. Jest to tradycyjny włoski deser lodowy. Jeżeli ktoś nie posiada maszyny do lodów to ten deser jest dla niego idealny. Tak jak jest wiele wersji smakowych lodów podobnie jest z tym deserem – i w tym przypadku możemy tworzyć różne wersje smakowe. Była już wersja Semiferdo Waniliowo Jagodowe , była wersja Semifreddo z Nutellą, a dziś Semifreddo o smaku Toffi 🙂
Semifreddo Toffi
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja dla 5-6 osób
- 1/2 szklanki cukru
- 3 – 4 łyżki wody
- 2 szklanki śmietany kremówki
- jajko 3 szt. + 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
Krok 1
Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy 1/2 szklankę cukru w 3-4 łyżkach wody. Następnie trochę zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 min bez mieszania, aż cukier nabierze ciemno złotego koloru. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2-3 min. Następnie dodajemy 1/2 szklanki śmietany, ponownie stawiamy na ogniu i mieszamy, aż powstanie masa toffi. Jeżeli pojawią się kawałki karmelu to mieszamy tak długo aż się rozpuści – cały czas na małym ogniu. Gotowe toffi przelewamy do miseczki.
Krok 2
Do garna dodajemy jajka oraz żółtka i cukier – mikserem ubijamy na gładki puszysty i gęsty krem. Następnie delikatnie łączymy z masą toffi.
Krok 3
Do osobnego garnka dodajemy śmietanę i ubijamy na sztywno.
Krok 4
Do dużej miski dodajemy ubitą śmietanę, a następnie krem jajeczny z masą toffi i dokładnie mieszamy.
Krok 5
Nakładamy do przygotowanych pojemniczków, przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki na ok. 4 godziny.
Semifreddo Toffi
Semifreddo Toffi
Semifreddo Toffi
Dodaj komentarz