Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Rogaliki drożdżowe przepis z powidłami. Dziś pragnę przedstawić kolejny prosty przepis na smaczne ciasto,a dokładnie na smaczne rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. Kolejny prosty przepis na smaczny i szybki deser, który zadowoli gusta i smaki wielu z Was. Przepis jest bardzo prosty, a jego wykonanie nie zajmuje więcej niż 30 min. Te rogaliki to idealny pomysł na smaczny deser dla dzieci jak i dla dorosłych. Takie rogaliki są idealne do porannej czy popołudniowej kawy lub herbaty.
Rogaliki Drożdżowe
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja = 16 szt.
mąka 2,5 szklanki
masło roślinne 1 szt. lub margaryna
śmietana kremówka 2 łyżki
drożdże 50g
cukier kryształ 2 łyżki
jajko 1 szt.
powidła śliwkowe 2 słoiczki
Lukier:
cukier puder 1 szklanka
śmietana kremówka 2 łyżki
Rogaliki drożdżowe – wykonanie
Krok 1
Drożdże rozkruszyć z cukrem i zalać niewielka ilością wody 3-4 łyżki ciepłej wody i dokładnie wymieszać aby drożdże i cukier rozpuściły się. Nie czekamy aż drożdże wyrosną tylko je rozpuszczamy.
Krok 2
Do garnka lub innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy drobno startą margarynę lub skrobiemy ją łyżeczką, następnie dodajemy śmietanę oraz drożdże i zagniatamy ciasto. Musimy dobrze je wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie podsypujemy trochę mąki.
Krok 3
Ciasto dzielimy na 2 części, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 60 min.
Krok 4
Wyjmujemy z lodówki 1 część ciasta, wykładamy je na deskę kuchenna podsypaną mąką i rozwałkowujemy na okrągły placek na grubość ok. 0,5 cm. Placek dzielimy nożem na 4 części, a następne każdą z powstałych części jeszcze na połowę.
Krok 5
Na powstałe elementy ciasta w kształcie trójkąta nakładamy powidła śliwkowe bliżej brzegu szerszej części i zawijamy rogalik zaczynając od szerszej części w kierunku węższej części. Delikatnie sklejamy boki aby powidła nie wypłynęły w czasie pieczenia.
Krok 6
Blachę do pieczenia smarujemy olejem, podsypujemy mąką i luźno w odstępach układamy 8 rogalików. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 190C przez ok. 40-50 min. na złoty kolor. W tym czasie wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki i formujemy kolejne rogaliki.
Dodaj komentarz