Kolejny bardzo prosty przepis na smaczne babeczki, czy inaczej nazywane muffinki. Tym razem to przepis na kokosowe babeczki, które są wspaniałym deserem dla dorosłych jak i dla dzieci. To także dobry pomysł na łatwy, szybki i smaczny deser przy popołudniowej kawie. Można je dodatkowo polać lukrem lub czekoladą, ale gwarantuje Wam, że właśnie takie bez dodatkowej polewy są przepyszne.
Poradnik jak szybko zrobić kokosowe babeczki – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja = 12 szt.
mąka pszenna 220g
roztopione masło 100g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt.
wiórki kokosowe 80g
cukier kryształ 100g
mleko 200 ml
olejek waniliowy 1 łyżeczka
Kruszonka
mąka pszenna 35-40 gram
miękkie masło 30 gram
wiórki kokosowe 25 gram
cukier kryształ 2 łyżeczki
Krok 1
W pierwszej kolejności należy roztopić masło i odstawić do wystudzenia. Następnie w osobnym naczyniu jajka ubijamy/miksujemy z cukrem, potem dodajemy aromat oraz roztopione i wystudzone masło i dalej całość miksujemy.
Krok 2
Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia w osobnym naczyniu, dodać wiórki kokosowe i ponownie całość dobrze przemieszać.
Krok 3
Do roztopionego masła z jajkiem i mlekiem stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z dodatkami i cały czas miksujemy aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 4
Składniki na kruszonkę wymieszac w osobnym naczyniu i zagnieść ciasto.
Krok 5
Papilotki lub formę silikonową wypełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości, dodać na wierzch pokruszone ciasto – kroszonkę.
Krok 6
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180-190C i pieczemy prze ok. 20-35 min. na złoty kolor. Można sprawdzić zapałką czy ciasto w środku jest suche.
Babeczki można polać lukrem lub polewą czekoladową – jednak gwarantuje, że bez polewy są przepyszne.
Dodaj komentarz