Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Pustynne Ciasteczka czekoladowe przepis błyskawiczny. Ciasteczka czekoladowe są delikatnie popękane, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Zawierają w sobie suszone rodzynki lub żurawinę ale można dodać także posiekane morele. Ciasteczka w smaku są czekoladowo – migdałowe, a ich przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilkanaście minut. W czasie pieczenia w domu unosi się piękny zapach czekolady. Jest to jeden z bardzo prostych przepisów na bardzo smaczne łakocie, które sprawię wiele radości nie jednej osobie 🙂
Pustynne Ciasteczka Czekoladowe
Zobacz Też: Napój Mojito lub Kawa Mrożona Moijto
Pustynne Ciasteczka Czekoladowe Składniki: 1 porcja = 12 – 15 szt.
- gorzka czekolada 200 g,
- jajko 2 szt.,
- masło 75 g,
- brązowy cukier 170 g,
- olejek waniliowy 1 Łyżeczka,
- zmielona i prażone migdały 50 g,
- mąka pszenna 150 g,
- proszek do pieczenia 1 Łyżeczka,
- 2 garście żurawiny lub rodzynek,
Pustynne Ciasteczka Czekoladowe
Pustynne Ciasteczka Czekoladowe Wykonanie
Krok 1
Masło ucieramy z brązowym cukrem na gładką kremową masę. Jajka rozbijamy i rozmącamy je widelcem w szklance dodając olejek waniliowy. Następnie stopniowo je dodajemy do kremu maślanego cały czas miksując, aż uzyskamy gładki i puszysty krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok. Rozdrabniamy migdały na pył i prażymy na patelni, aż się delikatnie zrumienią. Czekoladę rozpuszczamy w małej miseczce w kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy do masy kremowej cały czas miksując do połączenia się składników. W kolejnym kroku dodajemy mąkę i miksujemy, a następnie dodajemy prażone migdały i ponownie całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy żurawinę lub rodzynki.
Krok 2
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy duże łyżki formując ciasteczka – powinno wyjść ok. 12-15 ciasteczek. Pieczemy w temp. 180 ° C przez 11-14 min. Nie należy wydłużać czasu pieczenia, gdyż ciasteczka będą zbyt wysuszone. Z wierzchu powinny być chrupiące i miękkie w środku.
Pustynne Ciasteczka Czekoladowe
Ciasteczka Czekoladowe
Pustynne Ciasteczka Czekoladowe
Dodaj komentarz