Kategorie

Jak dekorować pierniczki

Jak dekorować pierniczki – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

Jak dekorować pierniczki. Dziś jest dzień ozdabiania pysznych pierniczków lukrem – czyli ozdabianie i malowanie pierniczków . Osobiście nie mam cierpliwości do takiego zdobienia i lukrowania nie wspominając już o mych zdolnościach manualnych czego efekty widać poniżej:))) Ale to są moje osobiste polukrowane pierniczki 😉 co też widać na filmie 🙂 Do lukrowania i zdobienia polecam lukier królewski, gdyż jest najbardziej trwały i nie odpada od pierniczków czy ciasteczek. Więcej porad znajdziecie poniżej,a w powyższym filmiku zobaczycie moje zmagania z lukrowaniem :))  Ale jedno muszę Wam powiedzieć, iż mimo braku zdolności manualnych muszę przyznać, że jest to bardzo fajna zespołowa zabawa w rodzinnym gronie przy fajnej muzyczce :))

Jak Dekorować Pierniczki

Jak Dekorować Pierniczki

 

Zobacz też: Jak zrobić Lukier Królewski lub Jak zrobić Pierniczki

Składniki: 1 porcja = 12 szt.
  • lukier królewski – zobacz jak zrobić,
  • barwniki spożywcze,
  • rękaw cukierniczy lub małe torebeczki lub papier do pieczenia,

lub barwniki naturalne

  • niebieski – sok z jagód,
  • czerwony – sok z buraków,

  • zielony – szpinak,

  • żółty – kurkuma

Do dekorowani pierniczków będziemy potrzebowali rękawa cukierniczego i tu polecam zakup foliowych jednorazowych rękawów cukierniczych aby nie tracić czasu na mycie jednego rękawa wielokrotnego użytku. Innym rozwiązaniem są foliowe woreczki lub zwykły papier do pieczenia. Jeżeli chodzi o papier dopieczenia to przycinamy papier na arkusze o wymiarach 20 cm. x 20 cm – większe arkusze przy dekoracji lukrem będą mało poręczne. Arkusze zwijamy w tutkę / rożek / rękaw tak aby z jednej strony powstała cienka końcówka z bardzo mała dziurką. Górna część naszej tutki spinamy zszywaczem, a dół obklejamy taśma klejąca – dzięki tym zabiega nasz rękaw/tutka będzie bardziej stabilna.  

Gdy mamy już gotowy lukier – przepis na Lukier Królewski – dzielimy go na tyle części ile chcemy mieć kolorów – przekładamy do osobnych miseczek lub filiżanek lub szklanek. Jeżeli lukier jest zbyt lejący należy dodać trochę więcej cukru i dokładnie wymieszać mikserem, aż lukier będzie błyszczący, a cukier rozpuści się i nie będzie grudek – to potrwa kilka minut. Do każdej porcji lukry dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy aby go równo rozprowadzić i uzyskać jednolita barwę.  Uwaga: lepiej przygotować więcej lukru o danej barwie, ponieważ gdy nam go zabraknie to już nie dorobimy kolejnej porcji o dokładnie takim samym kolorze. Jeżeli chodzi o barwniki to możemy je kupić w większości sklepów spożywczych lub cukierniczych lub skorzystać z domowej metod barwienia: niebieski – sok z jagód, czerwony – sok z buraków, zielony – szpinak, żółty – kurkuma

Gotowy kolorowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub zrobionej tutki z papieru do pieczenia lub do woreczka foliowego i dokładnie zakręcamy / zawijamy górna cześć naszej tutki tak aby lukier w czasie wyciskanie nie wypływał przez górna część. Nakładamy do połowy tutki. Następnie nożyczkami ucinamy sam róg tutki tak aby powstał mały otwór – na próbę wyciskamy lukier i sprawdzamy czy powstający wzorek jest odpowiedniej szerokości, jeżeli jest zbyt wąski to powiększamy dziurkę tutki bardziej ją przycinając. Pierniczki dekorujemy możliwie cienką strużką lukru nie dotykając ich powierzchni. Najpierw dekorujemy brzegi tworząc obramowanie, a następnie wypełniamy środek lukrem o mniejszej gęstości. Wypełnianie proponuję pozostawić na sam koniec, gdyż lukier który Wam pozostanie możecie rozrobić odrobiną soku z cytryny i wtedy ładnie wypełni zaznaczone wzorki.  

Jeżeli dekorujemy pierniczki w kształcie zwierząt i chcemy zrobić drobne elementy np. oczy – to do ich dekoracji używamy wykałaczki lub zapałki. Końcówkę wykałaczki maczamy w lukrze i stawiamy małe kropki w wyznaczonych miejscach na pierniczkach.

Do dekoracji możemy także użyć gotowych posypek lub ozdób, którymi posypujemy polukrowane pierniczki. Świerzy lukier ładnie połączy pierniczki z ozdobami.

 

Jak Dekorować Pierniczki

Jak Dekorować Pierniczki

Jak dekorować pierniczki – procedurę wykonania prezentuje powyższy film wideo.

Autor: Deserek.TV

Zobacz także:

6 odpowiedzi do: Jak dekorować pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Magnesy Pamiątkowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina