Pierniczki przepis świąteczny. Pierniczki i pierniczki – kto ich nie lubi 🙂 Ja osobiście uwielbiam takie małe słodkości do popołudniowej kawki lub herbatki. Takie małe ale cieszą swym smakiem i zapachem. To jeden z przepisów, który możemy wykorzystać do kulinarnej zabawy z naszymi małymi pociechami. Pierniczki możemy także wykorzystać jako ozdoby na choince poprzez wycięcie dziurek na nitkę lub przyozdobić kolorowym lukrem czy polewą czekoladową, zapakować w ładne ozdobne pudełko i dać jako prezent gdy wybieramy się z wizytą do rodziny lub znajomych. To kolejny bardzo prosty przepis na domowe ciasteczka. Najlepsze są po 10 dniach. Należy także zwrócić uwagę na grubość ciasta na nasze pierniczki, gdyż zbyt cienkie ciasto szybko wysuszą się w czasie pieczenia. Najlepsze są o grubości ok. 0,6 cm do 1 cm. Jeżeli wyjdą Wam zbyt suche to należy włożyć je do foliowej torebki i odłożyć na 10-14 dni aby lekko zwilgotniały.
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki: 1 porcja – ok. 40 szt.
- Golden Syrup 1/3 szklanki
- mąka pszenna 300 g
- miękkie masło 30 g
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- jajko 1 szt.
- przyprawa piernikowa 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- posiekane orzechy włoskie do ozdoby
Dodaj komentarz