Jak zrobić Marcepan – to kolejny bardzo prosty przepis na przepyszny smakołyk. Wiele osób zastanawiało się i wiele zastanawia jak zrobić ten wspaniały przysmak. Oto odpowiedź jak szybko samemu w domu zrobić tą pyszną migdałową masą. Masa Marcepanowa to baza do tworzenia kolejnych słodkości i deserów. Masę migdałową bardzo często używa się jako dodatek do ciast, pralinek czy ciasteczek. Można kupić gotową masę ale można także ją zrobić samemu. Do wykonania takiej domowej masy marcepanowej potrzebne nam są migdały, blender cukier puder, woda różana oraz olejek migdałowy. Musimy pamiętać o tym aby dobrze zostały zmielone migdały – w tym celu używamy blendera. Najbardziej mozolny etap przygotowania masy marcepanowej to obieranie migdałów. Ale i na to jest bardzo łatwy sposób – Zobaczcie to na poniższym filmie. Masę Marcepanową zawijamy szczelnie w folie i przechowujemy w lodówce nawet przez kilka tygodni. U mnie w domu wytrzymuje kilka dni – bardzo szybko znika 🙂 Zatem zapraszam na Pysznego Marcepana 🙂 Zobaczcie sami jakie to proste 🙂 Zaledwie kilka minut pracy, a ile słodkości i radości 🙂 Zobacz inne Słodkie Poradniki 😉 Zobacz także: Szarlotka na zimno, Tort Śmietanowy, Ciasto Cappuccino, Murzynek z Wiśniami,
Czas przygotowania: 40 min.Składniki: 1 porcja = ok. 255 g
- migdały 125 g
- cukier puder 125 g
- olejek migdałowy 1 łyżeczka
- woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30 ml
Procedurę wykonania krok po kroku zobacz na powyższym filmie
Dodaj komentarz