Zrób Samemu Kruche Rożki z Nadzieniem i delektuj się smakiem – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Kruche Rożki z nadzieniem śliwkowym przypominające w smaku kruche rożki francuskie. Nasze ciasto jest delikatne i kruche, które swym smakiem przypomina właśnie ciasto francuskie nawet po kilku dniach. Ja osobiście uwielbiam ten przepis na to ciasto bo jest bardzo prosty i szybki do wykonania, a rożki są fantastyczne w smaku. Ja do rożków dodałem powidła śliwkowe natomiast kto jakie nadzienie doda to już sprawa indywidualna danej osoby – ważne aby smakowały, więc dodajemy to co lubimy 🙂
Zobacz także Kruche Rogaliki Drożdżowe , Ciasteczka Serowe półfrancuskie , Herbatnik Czekoladowe z kawowym nadzieniem,
Kruche Rożki z Nadzieniem
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja ok. 20 szt.
- drożdże 50 g
- margaryna lub masło roślinne 250 g
- mąka pszenna 350 g
- cukier kryształ 1 łyżka
- ciepła woda 4 łyżki
- dżem śliwkowy/marmolada 1 słoiczek
- cukier puder do posypki lub lukier
Krok 1
Drożdże pokruszyć na małe kawałki,dodać cukier i zalać 2-2 łyżkami ciepłej wody, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimna margarynę pokrojoną w kostkę i całość siekamy sprężyną do siekania lub nożem. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto pod przykryciem odstawimy do lodówki na 1,5 godz. Po wyjęciu z lodówki dodajemy do ciasta 2 łyżki mąki i ponownie zagniatamy ciasto.
Krok 3
Ciasto dzielę na 2 części i rozwałkowuje je na grubość ok 0,5 cm, wykrawam z niego kwadraty i nakładam po 1 łyżeczce dżemu. Składam ciasto w trójkąty, zlepiam delikatnie krawędzie i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rożki pieczemy w temp. 180 C ok. 40-45 min. Jeszcze letnie polewamy lukrem
Kruche Rożki
Kruche Rożki z Nadzieniem
Kruche Rożki z Nadzieniem
Dodaj komentarz