Popovers to przepis pochodzenia amerykańskiego. Nazwa „popover” pochodzi od pęczniejącego ciasta, które „wyskakuje” ponad foremkę. Popovers powinno piec się w specjalnych foremkach ale możemy także użyć foremek od muffinek. Jednak musimy pamiętać o tym, że im foremki węższe i wyższe tym lepsze – lepiej aby były wąski i wysokie niż niskie i szerokie. Popovers w środku są puste i najlepiej smakują podawane na gorąco prosto z piekarnika. Popovers podje się z powidłami, miodem lub dżemem. Ich smak przypomina trochę połączenie omletu i ciasta parzonego. Takie delikatne Popovers mogą również stanowić dodatek do obiadu i można zrobić je o rożnych smakach. To co bardzo ważne przy ich przyrządzaniu to, to że składniki do ich przygotowania powinny mieć temperaturę pokojową. Kolejna bardzo ważna uwaga to w czasie ich pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Najlepsze Popovers wychodzą z pojedynczych foremek niż z jednej dużej formy na muffinki – dzięki użyciu pojedynczych foremek ciepłe powietrze swobodnie przepływa między nimi co bardzo korzystnie wpływa na rosnące ciasto. Zobacz także: Drożdżówki z Borówkami , Babeczki z Borówkami , Babeczki z Budyniem
Czas przygotowania: 20 min.Składniki: 1 porcja = 14 szt.
- mąka pszenna 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- wystudzone mleko 1 szklanka
- sól 1/2 łyżeczki
- jajko 3 szt.
- roztopione masło 2 łyżki
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz