Jak zrobić Keks przepis video – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Keks przepis na świąteczne ciasto z bardzo dużą ilością bakalii. Jest to klasyczny Keks za bardzo dużą ilością suszonych owoców. Jest to sprawdzony przepis i idealne ciasto na święta, które zawsze wychodzi więc nawet laik kulinarny sobie z nim poradzi i zaskoczy najbliższych swymi umiejętnościami. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, więc jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Ciasto jest bardzo aromatyczne, miękkie, pełne bakalii i suszonych owców. Do ciasta możemy dodać nasze ulubione suszone owoce np. rodzynki, figi, daktyle, żurawinę, migdały, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy, morele itp. – co kto lubi. Ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość więc po kilku dniach nadal jest bardzo smaczne i wilgotne.
Keks przepis
Zobacz też: Ciasto Cynamonowe lub Sypane Ciasto Drożdżowe
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
Ciasto
- mąka pszenna 250 g,
- jajko 5 szt.,
- mleko 1 łyżka,
- cukier 180 g,
- miękka margaryna lub masło 250 g,
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
- namoczone rodzynki 100 g,
- posiekane orzechy 100 g,
- posiekane suszone owce 100 g,
- duża keksówka,
Keks Świąteczny
Keks przepis – wykonanie
Krok 1
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do osobnego naczynia wsypujemy wcześniej przygotowane i posiekane bakalie, dodajemy 2 łyżki maki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Krok 2
Do szklanki wlewamy 1 łyżkę mleka, dodajemy sodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Krok 3
Do dużej miski dodajemy miękka margarynę lub masło, cukier kryształ i całość ucieramy na jasny puszysty krem. W kolejnym kroku dodajemy po 1 żółtku i miksujemy przez ok. 2 min. Następnie dodajemy kolejne żółtko i dalej miksujemy.
Krok 4
W kolejnym kroku cały czas miksując dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę.
Krok 5
W osobnym naczyniu białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy małymi porcjami do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Po połączeniu się składników i wchłonięciu piany dodajemy kolejna porcję piany z białek i delikatnie mieszamy.
Krok 6
W kolejnym kroku dodajemy przygotowane bakalie oraz sodę wymieszaną z mlekiem i delikatnie mieszamy
Krok. 7
Ciasto przekładamy do keksówki o długości 30 cm i pieczemy w piekarniku w temp. 180 C przez ok. 60 min. – pieczemy do suchego patyczka.
Krok 8
Gotowe ciasto studzimy w formie, a następnie wykładamy na kratkę i gdy jest jeszcze lekko ciepłe polewamy lukrem i posypujemy posiekaną kandyzowana skórka z pomarańczy.
Keks przepis
Keks przepis
Dodaj komentarz