Pyszny klasyczny sernik na zimno na bazie jogurtu naturalnego z białą czekoladą i brzoskwiniami zanurzonymi w galaretkowej kąpieli. Oczywiście zamiast jogurtu naturalnego można dodać jogurt grecki bardziej gęsty. Pyszny smak owoców przypomina nam minione lato, ciepłe i upalne dni spędzane na świeżym powietrzu. To kolejny bardzo prosty przepis na smaczne ciasto. Oczywiście można dodać inne owoce i inną galaretkę – ale to już pozostawiam Waszej wyobraźni.
Przepis jak zrobić sernik z czekoladą – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
herbatniki Petit Beurre 50g
ciasteczka owsiane z sezamem 200g
jogurt naturalny 1 l
miękkie masło 100g
galaretka brzoskwiniowa lub morelowa 1 szt.
brzoskwinie z puszki
cukier puder 1 szklanka
żelatyna 50g
biała czekolada 100g
roztopione masło 70g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Krok 1
Do rozdrabniacza wkładamy ciastka i herbatniki i miksujemy na pył. W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy rozdrobnione ciastka i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Do przygotowanej tortownicy (średnica ok. 22 cm) wykładamy wymieszane ciastka z roztopionym masłem, równo rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką aby dno sernika było twarde. Następnie wstawiamy tortownice do lodówki na ok. 30 min. aby masa stwardniała.
Krok 3
W 1 szklance rozrabiamy żelatynę z niewielką ilością wody oraz 1 galaretkę w 2 osobnych szklankach w 400 ml wody – mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia.
Krok 4
Do dużego naczynia garnka lub miski dodajemy miękkie masło, cukier puder oraz cukier waniliowy i całość miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i ponownie całość miksujemy aby powstała jednolita masa. Stopniowo dodajemy do masy jogurtowej gęstniejącą ale płynną żelatynę cały czas miksując. Następnie całą masę szybko przekładamy do tortownicy, wierzch posypujemy posiekaną biała czekoladą i odstawiamy do lodówki na 60 min. aby całość zgęstniała.
Krok 5
Pokrojone na plasterki brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy tężejącą ale płynną galaretką i ponownie wstawiamy cisto do lodówki do stężenia.
Dodaj komentarz