Kategorie

Pierniczki

Pierniczki przepis wielkanocny – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (30 ocena, 6 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

 

Pierniczki przepis wielkanocny.  Zaletą pierniczków jest to, iż można je zrobić i na Wigilie i na Wielkanoc. Jeżeli mamy wielkanocne foremki, możemy zrobić takie pierniczki w różnych ciekawych kształtach i przyozdobić je lukrem. Jest to przepis na znane wszystkim pierniczki katarzynki – ale ja użyłem innych foremek i zrobiłem pierniczki w kształcie zajączka, kurczaka, jajka. Zaraz po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde ze względu na dodany miód, ale jak po kilku dniach nabiorą wilgoci stają się miękki i rozpływają się w ustach. Jeżeli lubicie takie małe słodkości to zapraszam do wypróbowania przepisu, do którego wykonania możemy zaprosić nasze małe pociechy lub innych członków rodziny. A jeszcze większa zabawa będzie przy ich dekorowaniu 😉 Zobacz także : Pierniczki Całuski lub Piernik w Czekoladowe Polewie

 

Pierniczki przepis

Pierniczki przepis

 

Zobacz też: Jak dekorować Pierniczki lub Jak zrobić Lukier Królewski

 

Składniki: 1 porcja = ok. 30 -35 szt.
  • miód 100 g,
  • 4 łyżki kakao lub karmelu,
  • mąka pszenna 400 g,
  • rozpuszczone masło 150 g,
  • przyprawa korzenna 

    1 łyżeczka,

  • cukier puder 100 g,
  • jajko 1 szt.,
  • proszek do pieczenia 

    3 łyżeczki,

 

 

Jak zrobić pierniczki

Jak zrobić pierniczki

 

Pierniczki przepis i wykonanie

Krok 1
Do osobnego dużego naczynia np. miski wlewamy płynny miód (jeżeli miód nie jest płynny to podgrzewamy go w garnku z wodą) następnie dodajemy poszczególne przyprawy, kakao, cukier puder, jajko oraz rozpuszczone masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do naczynia z pozostałymi składnikami – całość dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany i zagniatamy. Jeżeli jeszcze jest zbyt suche i nie jest plastyczne dodajemy kolejna łyżkę śmietany. 
 
Krok 2
Ciasto wykładamy na blat stołu i podsypujemy mąką. Następnie należy je rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać foremkami. Pierniczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je z wierzchu wodą. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 8-10 min. Studzimy na kratce, a następnie przenosimy w wilgotne miejsce.
 
Uwagi:
Po upieczeniu  pierniczki są zawsze twarde ze względu na dodany miód. Aby zmiękły muszą nabrać wilgoci więc należy je przenieść w wilgotne miejsce na 4-5 dni. Można je włożyć do lodówki gdzie jest dużo wilgoci.
 
Pierniczki

Pierniczki

Autor: Deserek.TV

 

Zobacz także:

12 odpowiedzi do: Pierniczki

  • Lukrecja_Wisła pisze:

    Bardzo fajny pomysł aby na Wielkanoc zrobić takie kolorowe korzenne pisanki 😉

  • iza pisze:

    śliczne są

  • Wspaniale wyglądają. Sama mam zamiar przygotować coś takiego, ale na razie brakuje mi czasu, no i jeszcze popsuł mi się aparat ;/

  • Magda C. pisze:

    Jaki super pomysł! Nie wpadłabym, żeby zrobić na Wielkanoc pierniczki 🙂

  • Master pisze:

    Witam Panie deserku.
    Mam jedno ważne do pana pytanie w sprawie tych pierników.
    Chciałbym zrobić z tego przepisu domek piernikowy, robi się tak samo jak pierniki, tylko inne kształty się wycina, ale jak wiadomo trzeba poczekać aż „cement” znaczy się lukier zastygnie i zlepi ze sobą ściany, co może wiązać ze sobą pewne problemy ponieważ mogą stać się twarde i niejadalne, a chciałbym zrobić to jako prezent, w środku włożyć prezenty, ale aby ten cały dom był jadalny i kruchy:).
    Więc moje pytanie: Czy te pierniki stają się twarde tak do 6-8 godzin? I gdzie je trzymać, tzn czy piekarnik to dobre miejsce, bo w lodówce stają się jak kamień. Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź bo wigilia… tuż tuż

    • Deserek.TV pisze:

      Wita,
      to czy pierniczki są twarde czy nie zależy od dodanej ilości miodu – im więcej miodu tym bardziej twarde pierniki. Proponuje dodać tylko 1 łyżkę stołowa miodu dla smaku – wystarczy. Kolejna uwaga to należy zwrócić uwagę na czas pieczenia – różne piekarniki różnie grzeją więc warto piec w trochę mniejszej temp. o ok. 10 C i skrócić czas pieczenia o 10 min., następnie sprawdzić pierniki i ewentualnie jeszcze je piec klika minut. Po upieczeniu pierniki są zawsze twarde i należy je pozostawić w wilgotnym pomieszczeniu aby nabrały wilgoci i stały się miękkie na kilka godzin, a nawet kilka czy też kilkanaście dni – to zależy od przepisu. Innym sposobem jest umieszczenie pierniczków w lodówce – w lodówce jest wilgotno, skrapla się ciepłe powietrze więc pierniki przejmą tą wilgoć. Pierniczki z mojego przepisu muszą poleżeć kilka dni w wilgotnym pomieszczeniu. Ale dodaj tylko 1 łyżkę miodu i ciasto rozwałkuj na ok. 1 cm – jak będą cieńsze szybko se wysuszą i będą twarde.

      • Master pisze:

        Rozumiem. Z innego przepisu jak bralem to pierniczki byly twardsze w lodowce niz w chlodnym piekarniku uhhm, mam trzymac je w pojemniku szczelnym czy tak?
        Miód musi byc płynny czy do tego celu nadaje się też taki co wygląda jak przecier?
        Piekarnik mam dobry, i w zasadzie tyle co pan piekł różne rzeczy to u mnie wychodziły prawi tak samo, lecz zawsze warto obniżyć to. Bardzo cenna uwaga z miodem, zawsze myślałem że im więcej tym będą bardziej kruche.
        Musze jeszcze pokombinowac jakies inne wilgotne miejsca.

        • Deserek.TV pisze:

          Miód płynny. Do lodówki możesz włożyć bez żadnego pojemnika – w lodówce jest wilgoć więc pierniczki powinny chłonąć tą wilgoć. Jak wsadzisz je do pojemnika to nie będą jak miały pobierać wilgoci więc lepiej wstawić je same. A aby nie przeszły zapachami z lodówki obok połóż 1/2 przekrojonego jabłka – jabłko pochłania zapachy

          • Master pisze:

            Dzieki deserku, zastosuję się do rad, wezme pod uwagę wszystko, dzieki wielkie. Ide pierw zrobić wersje testową tych pierników bo dom musi wyjsc perfekcyjny

          • Deserek.TV pisze:

            Powodzenia 😉

          • Master pisze:

            Przepraszam raz ostatni ze truje. Dodam 1 lyzke miodu to czego mam dodac/odjac i ile na oko by ciasto wyszlo idealne? Bo miodzik wiaze skladniki to jak mniej dodam to czegos musze wiecej, chyba masla ale wole zapytac. To ostatnie pytanie i dzieki za wszystko

          • Deserek.TV pisze:

            Wszystkie składniki tak jak w przepisie tylko miodu dajesz mniej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina