Kategorie

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Fale Dunaju

 

Dziś kolejny przepis z rodzimej kolekcji przepisów rodzinnych. Większość z Was zna to ciasto i pewnie pod różnymi nazwami, choć najbardziej popularna nazwa tego proszkowego ciasta to Ciasto Fale Dunaju. W dzisiejszej wersji tego pysznego i prostego ciasta zastosowałem wiśnie, ale można dodać jabłka lub inne owoce to już zależy od Waszych upodobań smakowych. Podobnie jest z polewą czekoladową – zamiast polewy można ciasto posypać kakao, cukrem pudrem lub inna smakową posypką. Jednak najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Ja osobiście uwielbiam ciasta z polewą czekoladową. Są przepyszne 🙂

 

 Prosty przepis jak zrobić w 40 min. smaczne ciasto – Film HD

 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Czas przygotowania: 40 min.

Czas chłodzenia: 12 godz.

Składniki: 1 porcja dla 8 osób

  • cukier kryształ lub cukier puder 3/4 szklanki
  • roztopione masło 3/4 kostki
  • jajko 3 szt.
  • mleko 140 ml
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • olejek pomarańczowy 1 łyżeczka
  • kakao 4 łyżeczki
  • wiśnie 200 g
Krem
  • budyń waniliowy 2 szt. + mleko 500 ml + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • masło 200 g – 1 kostka
Polewa czekoladowa
  • czekolada gorzka 100g + masło 3 łyżki + 3 łyżki mleka

 

Krok 1
Do naczynia (garnka, miski) wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę, a w czasie ubijania dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając pianę.

 
Krok 2
Następnie stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając oraz jajka, mleko, roztopione masło, proszek do pieczenia, olejek pomarańczowy i wszystko cały czas mieszamy na gładki krem.
 
Krok 3
Formę lub blachę (wymiary 23×25 cm) smarujemy olejem i wlewamy do niej 1/2 naszej masy. Do pozostałej masy dodajemy kakao i całość mieszamy. Następnie delikatnie łyżką masę kakaową wykładamy na jasną masę znajdującą się już w formie.
 
Krok 4
Układamy wiśnie lub małe kawałki jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 190-200C i pieczemy przez ok. 30 min. – pieczemy do momentu kiedy ciasto w środku będzie już suche – sprawdzamy to patyczkiem lub zapałką.
 
Krok 5
Do miski lub garnka wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszysty krem.
 
Krok 6
Budyń rozrobić i przygotować zgodnie z zawartą instrukcją na opakowaniu ale dodajemy do proszku budyniowego dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej aby powstały później krem był bardziej zwarty.
 
Krok 7
Gotowy i wystudzony budyń stopniowo dodajemy do kremu maślanego cały czas mieszając. Mieszamy cały czas, aż uzyskamy gładki puszysty krem.
 
Krok 8
Przygotowany krem wykładamy na gotowe ciasto i odstawiamy do lodówki na 12 godzin aby krem dobrze stężał.
 
Krok 9
Do miseczki dodaje masło, czekoladę oraz mleko i na wolnym ogniu całość roztapiam i cały czas mieszam. Gotową czekoladę odstawiam do wystudzenia, a następnie polewam gotowe ciasto i odstawiam do lodówki aby polewa stwardniała.
 
 
Fale Dunaju

Fale Dunaju

 

 

  

 

 

 

 

 

Fale Dunaju

Fale Dunaju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

8 odpowiedzi do: Fale Dunaju

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Ściereczki-do-okularów-i-tabletów-Bannerek

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina