Dziś kolejny przepis z rodzimej kolekcji przepisów rodzinnych. Większość z Was zna to ciasto i pewnie pod różnymi nazwami, choć najbardziej popularna nazwa tego proszkowego ciasta to Ciasto Fale Dunaju. W dzisiejszej wersji tego pysznego i prostego ciasta zastosowałem wiśnie, ale można dodać jabłka lub inne owoce to już zależy od Waszych upodobań smakowych. Podobnie jest z polewą czekoladową – zamiast polewy można ciasto posypać kakao, cukrem pudrem lub inna smakową posypką. Jednak najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Ja osobiście uwielbiam ciasta z polewą czekoladową. Są przepyszne 🙂
Prosty przepis jak zrobić w 40 min. smaczne ciasto – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Do naczynia (garnka, miski) wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę, a w czasie ubijania dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając pianę.
Krok 2
Następnie stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając oraz jajka, mleko, roztopione masło, proszek do pieczenia, olejek pomarańczowy i wszystko cały czas mieszamy na gładki krem.
Krok 3
Formę lub blachę (wymiary 23×25 cm) smarujemy olejem i wlewamy do niej 1/2 naszej masy. Do pozostałej masy dodajemy kakao i całość mieszamy. Następnie delikatnie łyżką masę kakaową wykładamy na jasną masę znajdującą się już w formie.
Krok 4
Układamy wiśnie lub małe kawałki jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 190-200C i pieczemy przez ok. 30 min. – pieczemy do momentu kiedy ciasto w środku będzie już suche – sprawdzamy to patyczkiem lub zapałką.
Krok 5
Do miski lub garnka wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszysty krem.
Krok 6
Budyń rozrobić i przygotować zgodnie z zawartą instrukcją na opakowaniu ale dodajemy do proszku budyniowego dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej aby powstały później krem był bardziej zwarty.
Krok 7
Gotowy i wystudzony budyń stopniowo dodajemy do kremu maślanego cały czas mieszając. Mieszamy cały czas, aż uzyskamy gładki puszysty krem.
Krok 8
Przygotowany krem wykładamy na gotowe ciasto i odstawiamy do lodówki na 12 godzin aby krem dobrze stężał.
Krok 9
Do miseczki dodaje masło, czekoladę oraz mleko i na wolnym ogniu całość roztapiam i cały czas mieszam. Gotową czekoladę odstawiam do wystudzenia, a następnie polewam gotowe ciasto i odstawiam do lodówki aby polewa stwardniała.
Dodaj komentarz