Dirt Cake przepis na szybki deser na zimno. Dirt Cake to proste i szybkie do wykonania ciasto ziemiste w szklankach. Jest to deser czekoladowy przygotowany z bitą śmietaną, serkiem mascarpone, bananami i ulubionymi ciasteczkami z kremem. Ten szybki deser może wizualnie nie zachwyca przez monotonny i ziemisty wygląd oraz dodatek żelkowych dżdżownic ale smakiem zaskakuje i to bardzo pozytywnie. Deser ten pozostawia wiele możliwości przy jego dekoracji – wierzch możemy posypać tarta czekoladą lub kakao oraz ozdobić dowolnymi dodatkami 😉 Zobacz także szybki deser Szarlotka w szklance,
Dirt Cake
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki: na 4 porcje
Masa ciasteczkowa
ciastka z kremem np. markizy 400 g,
duży banan 1 szt.,
mleko 1/3 szklanki,
serek mascarpone 1/2 opakowania,
Krem
śmietana kremówka 250 ml,
cukier puder 1/3 szklanki,
cukier waniliowy 8 g,
serek mascarpone 1/2 opakowania,
starta czekolada do dekoracji,
żelki,
Szybki Deser
Szybki Deser Dirt Cake na zimo – procedura wykonania w czterech prostych krokach 😉
Krok 1
Prace nad naszym deserem Dirt Cake rozpoczynamy od pokruszenia ciasteczek z kremem. Ciastka wkładamy do foliowej torebki i rozkruszamy wałkiem na drobne kawałki. Następnie przesyp[ujemy je do dużego naczynia – najlepiej do dużej miski.
Krok 2
Do osobnego naczynia dodajemy drobno pokrojonego banana, serek mascarpone oraz mleko i całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, a następnie dodajemy do naczynia z pokruszonymi ciasteczkami i dokładnie mieszamy.
Krok 3
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy na gładki krem.
Krok 4
Na dno szklanek lub pucharków kładziemy 1/2 masy ciasteczkowej, następnie 1/2 kremu z bitą śmietaną, ponownie masę ciasteczkową i przykrywamy pozostałym kremem. Całość posypujemy tarta czekoladą lub kakao i dekorujemy kolorowymi żelkami.
Dodaj komentarz