Ciasto Salceson

Ciasto Salceson przepis z Jabłkami – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (25 ocena, 5 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

Ciasto Salceson przepis. Ten przepis już „chodzi za mną” od bardzo dawna. To jedno z ciast mego dzieciństwa. Ciasto swym wyglądem przypomina znany wszystkim Salceson, ale w przeciwieństwie do niego nie jest tłuste. Ciasto zawiera bardzo, bardzo duże ilości jabłek pokrojonych w 1 cm kostkę. Pierwszy raz jak robiłem to ciasto i jak przygotowałem ciasto i jabłka to stwierdziłem, że jabłek jest zbyt dużo i dałem połowę. Dziś już wiem, że ilość jabłek podanych w przepisie jest wystarczająca 🙂 Dzięki temu ciasto przez długi okres utrzymuje swoją wilgotność. W czasie pieczenia w domu roznosi się piękny zapach cynamonu oraz pieczonych jabłek. Dodatkowo jest wzbogacone o orzechy i rodzynki. Ciasto jest tak proste, że do jego wykonania zbędny jest mikser czy też blender. Ciasto nadaje się idealnie na świąteczny stół. Zobacz także przepis na: Ciasto Ośnieżone Szczyty, Makowiec Biszkoptowy, Makowiec Sułtański,

Ciasto Salceson przepis

Ciasto Salceson przepis

Składniki: 1 porcja dla 10 osób
  • mąka pszenna 3 i 3/4 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • jajko 4 szt.
  • maślanka 4/5 szklanki
  • olej roślinny 1/5 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól 1/3 łyżeczki
  • namoczone rodzynki lub żurawina – 1/2 szklanki
  • posiekana orzechy włoskie 1/2 szklanki
  • kruche jabłka np. Szara Reneta 7-8 szt. obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę + cynamon dla smaku
  • cukier puder do posypki
  • duża blacha do pieczenia

Ciasto Salceson – procedura wykonania

Krok 1
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy na bok.
 
Krok 2
Orzechy siekamy na drobne kawałki, jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy w 1 cm kostkę.
Krok 3
Do miski z suchymi składnikami dodajemy jajka, maślankę oraz olej i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolita masę. W kolejnym kroku dodajemy posiekane orzechy, namoczone wcześniej rodzynki lub żurawinę oraz jabłka wymieszane z cynamonem – wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Geste ciasto musimy dokładnie wymieszać z dodanymi składnikami.
Krok 4
Ciasto przekładamy do dużej formy, równo rozprowadzamy i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 70-80 min. do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Salceson przepis

Salceson przepis

 
Szarlotka przepis

Szarlotka przepis

 

Salceson przepis

Ciasto Salceson przepis

 

Salceson przepis

Ciasto Salceson przepis

Autor: | Google+ 

6 odpowiedzi na „Ciasto Salceson

Skomentuj Deserek.TV Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok dyniowy sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina