Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Marchewkowe to przepis na to bardzo smaczny Tort Marchewkowy z orzechami, rodzynkami i cytrusami. Prawdziwa uczta dla podniebienia. To kolejny bardzo prosty przepis na smaczne i łatwe ciasto. Samo ciasto marchewkowe wykonuje się dosłownie w 10 min. nie dłużej. Krem Budyniowy przygotowujemy przez kolejne 15 min. + oczywiście czas przeznaczony na pieczenie. Ale jeżeli komuś nie chce się wykonywać tych pysznych kremów – a warto je zrobić – może wykonać samo ciasto, które nawet samo bez dodatków jest bardzo smaczne. Jednak kremy cytrusowe wieńczą dzieło i podkreślają wyjątkowość tego ciasta, które może być serwowane jako Torcik Marchewkowy. Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu i czekam na Wasze komentarze tu na naszej stronie jak i na Naszym Kanale w serwisie YouTube www.youtube.comDeserekTVpl Zapraszamy do Subskrybcji naszego Kanału DeserekTVpl, a będziecie informowani emailem o nowych przepisach video na smaczne ciasta, deser i koktajle owocowe 🙂 Zobacz także: Pomarańczowe Ciasto Arabskie, Ciasto Dyniowe z orzechami i białą czekoladą, Indyjskie Ciasto Herbaciane,
Ciasto Marchewkowe
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
Ciasto
- jajko 2 szt.
- cukier kryształ 200 g
- mąka pszenna 175 g
- olej słonecznikowy 140 ml
- starta marchewka 250 g (tarka ze średnimi oczkami)
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Masa 1
- woda 100 ml
- sok pomarańczowy 200 ml + sok z cytryny 3 łyżki
- jajko 1 szt. + 6 łyżek cukru
- skórka otarta z cytryny
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa 2
- śmietana kremówka 250 ml
- mleko 50 ml
- cukier 3 łyżki + cukier waniliowy 1 łyżka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Ciasto Marchewkowe przepis – wykonanie
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem dopieczenia. Do miski z jajkami dodajemy cukier i ubijamy mikserem na gładki puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo olej cały czas miksując. W kolejnym kroku dodajemy starta marchew, przyprawy i dokładnie mieszamy łyżką. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy małymi porcjami cały czas dokładnie mieszając łyżką. Na sam koniec dodajemy bakalie i mieszamy tylko do połączenia składników.
Krok 2
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem. Do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 170 C i pieczemy przez ok. 35-40 min – pieczemy do suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Masa 1
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z pomarańczy, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, cukier, jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Następnie garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotową ciepłą masę wylewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
Masa 2
Do garnka dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aż składniki połączą się. Następnie garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotową ciepłą masę wylewamy na pierwszą wystudzoną masę i odstawiamy do wystudzenia. Gotowy Tort Marchewkowy dekorujemy plasterkami pomarańczy, możemy polać sosem z bitej śmietany i cukru pudru lub lukrem.
Ciasto Marchewkowe
Ciasto Marchewkowe
Tort Marchewkowy
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz