Jakiś czas temu naszła mnie ochota na domowe bułeczki śniadaniowe. Przeszukałem kilka zeszytów i z kilku przepisów postanowiłem zaprezentować właśnie ten – maślane bułeczki z kruszonką. Idealne na pierwsze śniadanie z dodatkiem ulubionego dżemu lub konfitury. Wyśmienicie smakują także z samym masłem i kawą zbożową. Jak spróbujecie tych bułeczek to już każdego dnia przy śniadaniu będziecie za nimi tęsknili.
Prosty przepis jak zrobić w 60 min. domowe bułeczki maślane – Film HD
Kliknij Udostępnij i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki: 1 porcja 10 bułeczek
mąka pszenna 600 g
mleko 250 ml
drożdże 30 g
masło roślinne 60 g
jajka 2 szt. + 1 żółtko
szczypta soli
Kruszonka
mąka pszenna 60 g
masło roślinne 50 g
cukier kryształ 50 g
Krok 1
Do szklanki dodaj drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalej do połowy szklanki ciepłym mlekiem. Odstaw na 15-20 min. do wyrośnięcia.
Krok 2
Do miski wsyp pozostałą część mąki, pozostały cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże (zaczyn), dodaj roztopione masło roślinne, pozostałą część ciepłego mleka, szczyptę soli oraz jajka z dodatkowym żółtkiem. Wszystko dokładnie wymieszaj aby składniki połączyły się i zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia – na ok. 20-30 min.
Krok 3
Blachę wysmaruj olejem, połóż papier do pieczenia, który także wysmaruj olejem. Następnie na smaruj swoje dłonie olejem aby ciasto nie lepiło się do nich i zacznij formować bułeczki. Układaj je w pewnych odstępach po 5 na 1 blachę i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 min.
Krok 4
Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę i włóż ciasto do lodówki na 20-30 min. Następnie na wyrośnięte bułeczki dodaj okruchy kruszonki
Krok 5
Bułeczki należy piec w piekarniku w temp. 180C przez ok. 30 min. – aż uzyskają „złoty kolor”
Dodaj komentarz