Kategorie

Hebrajskie Bułeczki Cynamonowe

Przepis na smaczne Bułeczki hebrajskie – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie

 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Kolejny przepis z kolekcji Smaki Świata. Przepis na te smaczne bułeczki hebrajskie otrzymałem już kilka miesięcy od znajomej, po jej powrocie z wycieczki z Izraela. Właśnie z Izraela przywiozła ten przepis i była nim bardzo zachwycona. Więc postanowiłem sprawdzić jakie faktycznie są w smaku takie bułeczki. Nie chcę rozpisywać się o smaku bo i tak mój opis nie odda tego co czujemy w czasie ich spożywania. Popatrzcie tylko na składniki i na przyprawy – a jak dalej nie możecie wyobrazić sobie tego smaku to zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu. Takie bułeczki są idealne na śniadanie – można je jeść i jeść i jeść.

 

Bułeczki Hebrajskie

Bułeczki Cynamonowe

 

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki: 1 porcja = 12 bułeczek

  • mąka pszenna 560g
  • cukier kryształ 100g
  • suche drożdże 25g
  • cynamon 2 łyżeczki
  • mielone goździki 1/2 łyżeczki
  • mielona gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • mielony kardamon 1/3 łyżeczki
  • mielony imbir 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt.
  • ciepłe mleko 250 ml (1 szklanka)
  • roztopione i schłodozne masło 50g
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • suszone posiekane morele 1/3 szklanki

Na wierzch do oznaczenia

  • mąka pszenna 70g
  • woda 60ml
 
Krok 1
Drożdże rozdrabniamy i zalewamy niewielka ilością ciepłej wody i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do naczynia (garnka, miski) wsypujemy mąkę, cukier, przyprawy, rodzynki i kilka suszonych posiekanych moreli. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie całość mieszamy. Dodajemy drożdże oraz cienkim strumieniem i powoli dolewamy ciepłe mleko cały czas mieszając, a następnie roztopione i przestudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.

 
Krok 2
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy,a następnie formujemy bułeczki i układamy na wcześniej wsmarowanej olejem formie. Przy formowaniu bułeczek natrzyj dłonie olejem wtedy ciasto nie będzie się do nich lepić. 
 
Krok 3
Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut aż wyrosną.
 
Krok 4
Rozrabiamy mąkę z wodą, przelewamy ją do rękawa cukierniczego lub do zrobionego z pergaminu rożka i na bułeczki nanosimy wzory np. krzyżyk lub inny wedle uznania.
 
Krok 5
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190C i pieczemy prze ok. 30-40 min. na lekko brązowy kolor.

 

Bułeczki Hebrajskie

Bułeczki Hebrajskie

 

 

 

 

 

 

 

 

Bułeczki Hebrajskie

Bułeczki Hebrajskie

 

 

 

 

 

 

 

 

Bułeczki Hebrajskie

Bułeczki Hebrajskie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

4 odpowiedzi do: Hebrajskie Bułeczki Cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Przypinki Własny Wzór

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina