Babka Drożdżowa z Bakaliami przepis z filmem HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Babka Drożdżowa – dziś propozycja ciasta drożdżowego z bakaliami – domowa ciasto, a wygląda i smakuje jak z cukierni za rogiem. To kolejny prosty i sprawdzony przepis pochodzący od naszej babci, idealny na Wielkanocny stół. Nie przesadzam pisząc, że ciasto smakuje jak z cukierni – jest rewelacyjne. Teraz wiem, czemu u nas w domu nigdy nie było kupnego ciasta drożdżowego. Musicie koniecznie spróbować tego fantastycznego ciasta – polecam !!!! Rewelacja ! Zobacz także inne smaczne ciasta i smaczne desery.
Babka Drożdżowa
Czas przygotowania: 20 min.
Wyrastanie ciasta: ok. 2 godz.
Składniki: 1 porcja = dla 8 osób
- jajko 4 szt.
- mąka pszenna 3 szklanki
- cukier kryształ 1 i 1/2 szklanki
- drożdże 5 dag
- masło 1/2 kostki
- mleko 1/2 szklanki
- bakalie 1/2 do 2/3 szklanki
Babka Drożdżowa – wykonanie
Krok 1
Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Krok 2
Do miski wsypujemy pozostałą ilość mąki, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, miękkie masło, pozostała ilość mleka oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. NA sam koniec dodajemy bakalie. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 godz. do wyrośnięcia – aż ciasto podwoi swą objętość.
Krok 3
Foremki smarujemy olejem i wysypujemy tarta bułką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek do 1/2 ich wysokości. Następnie pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto w formach wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok. 45-55 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Gotowe i wystudzone ciasto polewamy lukrem
Babka Drożdżowa
Babka Drożdżowa
Babka Drożdżowa
Babka Drożdżowa
Dodaj komentarz