Ciasto drożdżowe przepis na ciasto sypane. Ciasto drożdżowe to jedno z mych ulubionych ciast, natomiast dzisiejsza wersja to wersja dla zapracowanych i dla tych co twierdzą, że mają dwie lewe ręce do pieczenia 🙂 Taka drożdżówkę można przygotować przed wyjściem do pracy lub wieczorową porą bez oczekiwania wyrośnięcie ciasta i jego wyrabianie. Wystarczy, że składniki wsypiemy do miski w odpowiedniej kolejności i pozostawimy na kilka godzin – a reszta zrobić się już prawie sama 😉 Takie ciasto możemy zrobić z kruszonką i rodzynkami lub ulubionymi suszonymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne i puszyste – idealne na świąteczny stół czy na popołudniowy deser. Zobacz także inne przepisy na ciasta drożdżowe : Babka Drożdżowa z Bakaliami, Rolada Drożdżowa z Jabłkami, Drożdżowe Zawijańce z serem, Seromakowiec, Murzynek z Wiśniami,
Składniki: 1 porcja dla 5 osóbCiasto
- świeże drożdże 50 g
- mąka pszenna 4 szklanki
- cukier 1/2 szklanka
- ciepłe mleko 1/2 szklanki
- olej słonecznikowy 125 ml
- roztrzepane jajko 2 szt.
- cukier waniliowy 3 łyżeczki
- szczypta soli
- namoczone rodzynki 100 g
Kruszonka
- masło 50 g
- mąka pszenna 1/4 szklanki
- cukier 1/4 szklanki
- cynamon 1 łyżeczka
- keksówka ok.25 cm x 11 cm
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz