Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Bagietki Przepis Błyskawiczny – przepis na delikatne, chrupiące świeże bagietki z własnego piekarnika, które możemy wykonać bez zakwasu. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Jest to przepis błyskawiczny, z którym poradzi sobie każdy laik kulinarny – te pyszne bagietki muszą wyjść każdemu 🙂 ! Są tak smaczne, że zdjęcia musiałem robić gdy były jeszcze ciepłe – inaczej by nic nie zostało bo domownicy już stali i czekali aby ich spróbować. Z podanych składników wychodzą 4 bagietki o długości ok. 38 cm lub 8 paluchów o tej samej długości. A ten fantastyczny przepis podpatrzyłem u znajomej. Musicie koniecznie spróbować tej domowej bagietki – bułki 😉 Zobacz także inne przepisy kulinarne ze zdjęciami i filmami video: Serowe Paluchy Piwne , Chipsy Tortilla,
Bagietki Przepis Błyskawiczny
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: 1 porcja = 4 bagietki lub 8 „Paluchów”
- przesiana mąka pszenna 450 g
- mąka pszenna do podsypki
- drożdże 14 g
- ciepłe mleko 250 ml
- chłodna przegotowana woda 100 ml
- masło 2 łyżki
- sól 2 łyżeczki
- cukier 2 łyżeczki
- keksówka z 3 szklankami wody wstawiona na dno piekarnika
Bagietki przepis i wykonanie
Krok 1
Do szklanki wsypujemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka – dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Do miski dodajemy ciepłe mleko, miękkie masło, sól oraz cukier – całość mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, chłodną wodę i całość mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy po 2-3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy masę o jednolitej konsystencji i wtedy dopiero dodajemy kolejne 3 łyżki mąki – czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Na sam koniec natłuszczamy dłonie olejem (ciasto nie będzie się lepić do dłoni) i szybko zagniatamy ciasto.
Krok 3
Osobna miskę (dno i ścianki) natłuszczamy olejem i do niej przekładamy wyrobione ciasto – pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość wtedy jest gotowe do dalszej pracy.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat stołu, który wcześniej podsypujemy mąką. Ciasto rozpłaszczamy rękoma, posypujemy mąką i składamy w kopertę. Czynność tą powtarzamy 4 razy. Jeżeli ciasto będzie się lepić podsypujemy mąką.
Krok 5
Z wyrobionego ciasta formujemy wałek i dzielimy nożem na cztery części. Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 35 cm. Każdy kawałek skręcamy w spiralkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier posypujemy mąką). Ułożone bagietki delikatnie nacinamy i posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6
Piekarnik nagrzewamy do temp. 250 C, następnie na samo dno piekarnika wstawiamy np. keskówkę z wodą (ok. 4 szklanek wody). Ponownie nagrzewamy piekarnik do 250 C i po uzyskaniu żądanej temp. wstawiamy balchę z wyrośniętymi bagietkami – pieczemy ok. 20 min. na złoty kolor.
Bagietki Przepis Błyskawiczny
|
Bagietki Przepis Błyskawiczny
|
Bagietki Przepis Błyskawiczny
|
Błyskawiczne Bagietki
|
Dodaj komentarz