Bagietki Przepis Błyskawiczny

Zrób sam Bagietki Błyskawiczne – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (20 ocena, 4 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Bagietki Przepis Błyskawiczny – przepis na delikatne, chrupiące świeże bagietki z własnego piekarnika, które możemy wykonać bez zakwasu. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Jest to przepis błyskawiczny, z którym poradzi sobie każdy laik kulinarny – te pyszne bagietki muszą wyjść każdemu 🙂 ! Są tak smaczne, że zdjęcia musiałem robić gdy były jeszcze ciepłe – inaczej by nic nie zostało bo domownicy już stali i czekali aby ich spróbować. Z podanych składników wychodzą 4 bagietki o długości ok. 38 cm lub 8 paluchów o tej samej długości. A ten fantastyczny przepis podpatrzyłem u znajomej. Musicie koniecznie spróbować tej domowej bagietki – bułki 😉 Zobacz także inne przepisy kulinarne ze zdjęciami i filmami video: Serowe Paluchy Piwne , Chipsy Tortilla,

 

Bagietki Przepis Błyskawiczny

Bagietki Przepis Błyskawiczny

 

 
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: 1 porcja = 4 bagietki lub 8 „Paluchów”
  • przesiana mąka pszenna 450 g
  • mąka pszenna do podsypki
  • drożdże 14 g
  • ciepłe mleko 250 ml
  • chłodna przegotowana woda 100 ml
  • masło 2 łyżki
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • keksówka z 3 szklankami wody wstawiona na dno piekarnika

 

Bagietki przepis i wykonanie

 
Krok 1
Do szklanki wsypujemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka – dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Krok 2
Do miski dodajemy ciepłe mleko, miękkie masło, sól oraz cukier – całość mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, chłodną wodę i całość mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy po 2-3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy masę o jednolitej konsystencji i wtedy dopiero dodajemy kolejne 3 łyżki mąki – czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Na sam koniec natłuszczamy dłonie olejem (ciasto nie będzie się lepić do dłoni) i szybko zagniatamy ciasto.
 
Krok 3
Osobna miskę (dno i ścianki) natłuszczamy olejem i do niej przekładamy wyrobione ciasto – pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość wtedy jest gotowe do dalszej pracy.
 
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat stołu, który wcześniej podsypujemy mąką.  Ciasto rozpłaszczamy rękoma, posypujemy mąką i składamy w kopertę. Czynność tą powtarzamy 4 razy. Jeżeli ciasto będzie się lepić podsypujemy mąką.
 
Krok 5
Z wyrobionego ciasta formujemy wałek i dzielimy nożem na cztery części.  Z każdej części formujemy wałek o długości ok. 35 cm. Każdy kawałek skręcamy w spiralkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (papier posypujemy mąką). Ułożone bagietki delikatnie nacinamy i posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Krok 6
Piekarnik nagrzewamy do temp. 250 C, następnie na samo dno piekarnika wstawiamy np. keskówkę z wodą (ok. 4 szklanek wody). Ponownie nagrzewamy piekarnik do 250 C i po uzyskaniu żądanej temp. wstawiamy balchę z wyrośniętymi bagietkami – pieczemy ok. 20 min. na złoty kolor.
 
Błyskawiczne Bagietki

Bagietki Przepis Błyskawiczny

Przepis na Bagietki

Bagietki Przepis Błyskawiczny

Bagietki Francuskie przepis

Bagietki Przepis Błyskawiczny

Błyskawiczne Bagietki

Błyskawiczne Bagietki

 

7 odpowiedzi na „Bagietki Przepis Błyskawiczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina