Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Kruche babeczki z owcami i galaretką – takie kruche pyszności można kupić w cukierni lub zrobić samemu mając dobry przepis na kruche ciasto, kilka owoców i galaretkę. Przepis na to kruche ciasto jest bardzo prosty, a jeżeli chodzi o owoce to możemy użyć dowolnych owoców – nie ma to znaczenia. Z takiej jednej porcji wychodzi 20 babeczek. Jeżeli nie posiadacie małych foremek na babeczki, możecie użyć zwykłej formy na muffinki. Korzystałem z kilku różnych przepisów na kruche ciasto do babeczek i powiem Wam, że ten przepis pasuje mi najbardziej – te babeczki są najsmaczniejsze – rozpływają się w ustach. Smakują jak takie ze sklepu, a przynajmniej wiemy czego użyliśmy do ich wykonania. Najlepiej smakują następnego dnia po upieczeniu 🙂
Kruche Babeczki z Owocami przepis
Składniki: 1 porcja = 20 szt.
- mąka pszenna 200 g (1 i 1/2 szklanki)
- masło roślinne lub zwykłe 125 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- cukier kryształ 1/5 szklanki
- jajko 1 szt.
- galaretka niebieska 3 łyżki
- galaretka czerwona 3 łyżki
- galaretka żółta 3 łyżki
- 3 x 150 ml gorącej wody
- dowolne owoce np. maliny, winogrona, brzoskwinie,
Kruche Babeczki z Owocami
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia, jajko oraz zimne masło lub masło roślinne. Wszystkie składniki siekamy sprężyną do siekania, jeżeli takowej nie posiadamy to używamy noża lub widelca. Następnie szybko zagniatamy ciasto – jeżeli cisto zbyt mocno lepi się do rąk możemy delikatnie poprószyć je mąką i szybko zagnieść. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 60 min.
Krok 2
Po wyjęciu z lodówki ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką lub kubkiem wycinamy krążki. Przygotowane foremki smarujemy masłem lub olejem. Przygotowane foremki wyklejamy krążkami ciasta, które następnie nakłuwamy widelcem.
Krok 3
Babeczki pieczemy w temp. 180 C przez 25 – 30 min. na złoty kolor. Gotowe babeczki odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
W osobnych szklankach rozrobić poszczególne galaretki – każda w 150 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 5
Na wierzch zimnych babeczek układamy dowolne owoce np. maliny, jagody, borówki, kawałki brzoskwiń, a następnie łyżeczką wykładamy tężejąca galaretkę i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Kruche Babeczki z Owocami
|
Kruche Babeczki z Owocami
|
Kruche Babeczki z Owocami
|
Kruche Babeczki z Owocami
|
Dodaj komentarz