Owoce żurawiny zawierają w sobie witaminy C, A, B1, B2. Dostarczają one również pektyny, błonnik, węglowodany oraz wielu mikroelementów, m.in. żelaza (polecana jest osobom z anemią), magnez, wapń, fosfor, potas oraz jod. Żurawina posiada także substancje, odpowiedzialne za wspomaganie organizmu w walce z grypą. Wspomaga także leczenie górnych dróg oddechowych i przeciw działa infekcjom. Żurawina posiada w sobie jeden bardzo ciekawy związek, który jest odpowiedzialny za naturalne odkażanie gardła oraz jamy ustnej oraz przeciwdziała zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej. Śmiało można powiedzieć, że żurawina działa jak naturalny antybiotyk.
Przepis jak zrobić w 5 min. smaczny i zdrowy jogurt wielosmakowy
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Jogurt waniliowy z żurawiną
Delikatny naturalny jogurt waniliowy z dodatkiem żurawiny. Waniliowa pychotka o delikatnym smaku idealna na deser lub podwieczorek.
Dodaj komentarz