Video jak zrobić Ciasteczka Kokosanki – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Kokosanki przepis – Znane i uwielbiane chyba przez wszystkich ciasteczka kokosowe potocznie nazywane Kokosankami. I na ten prosty przysmak jest kilka różnych przepisów. Dziś pierwsza wersja tych pysznych kruchych ciasteczek o kokosowym smaku. Nic tak nie smakuje jak domowe wypieki i to własnej roboty. Są kruche i chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku. Takimi pysznościami obdarowywała nas babcia w czasach dzieciństwa. Sprawdź nasz przepis na domową kokosankę oraz zobacz także: Batoniki Orzechowe z Tofee, Batoniki Knoppers , Ciasteczka Czekoladowe z nadzieniem , A może masz ochotę na Krem Bounty lub Krem Rafaello ?
Kokosanki
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja = ok. 30 szt.
- mąka pszenna 1 szklanka
- jajka 3 szt.
- cukier 1/2 szklanki
- szczypta soli
- olejek waniliowy 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe 200 g
Kokosanki/Kokosanka – wykonanie
Krok 1
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier bardzo małymi ilościami cały czas miksując. W tym samy czasie dodajemy olejek waniliowy.
Krok 2
Do ubitych na sztywno białek na przemian małymi dawkami dodajemy mąką i wiórki kokosowe – cały czas miksując na małych obrotach. Na sam koniec dodajemy żółtka i ponownie całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. aby masa zgęstniałą.
Krok 3
Blachę do pieczenia wykładamy papierem dopieczenia i na nim układamy uformowane ciasteczka wielkości orzecha laskowe lub trochę mniejsze. Pieczemy w temp. 150-160 C przez 15 -20 min. na blado złoty kolor – uważać aby ciasteczek nie przypiec bo będą zbyt twarde.
Kokosanki
Kokosanki
Kokosanki
Dodaj komentarz