Bananowiec – Ciasto Bananowe w 30 min. – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto bananowe czy też sernik bananowy czyli Bananowiec. To kolejny prosty przepis na smaczny i szybki deser bez pieczenia. Jest to bardzo popularny przepis i można spotkać różne odmiany tego sernika. Ciasto jest tak samo smaczne jak Jogurtowy Sernik z Brzoskwiniami i Czekoladą. Ten smaczny i szybki deser jest przygotowany na bazie bananów z dodatkiem 2 rodzajów galaretek. Jedna z nich powinna być jasna, gdyż jest dodawana do masy bananowej i dobrzy aby cała masa miał kolor bananowy – jasny. Druga z galaretek może być dowolna – ja zastosowałem owoce leśne – taką tylko miałem, ale równie dobrze może być zielona czy pomarańczowa. Przepis na ten smaczny i sprawdzony deser jest bardzo prosty i całość prac zajmuje nie więcej niż 30 min. (z wyjątkiem chłodzenia) . Zobacz także inne smaczne ciasta i smaczne desery.
Bananowiec – Ciasto Bananowe
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
- cukier puder 2/3 szklanki
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- miękkie masło 1 szt.
- banany 1,2 kg
- galaretka cytrynowa 1 szt. + 400 ml wody
- galaretka pomarańczowa lub owoce leśne lub inna dowolna 1 szt. + 400 ml wody
Bananowiec / Ciasto Bananowe – wykonanie
Krok 1
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2
Banany rozgniatamy widelcem na „bananową masę” – 2-3 banany zostawiamy całe do dekoracji.
Krok 3
Do miski dodajemy miękkie masło, cukier puder i miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz rozgniecione banany i ponownie całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. W kolejnym kroku dodajemy rozpuszczoną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę bananową przelewamy do tortownicy (średnica 20-24 cm). Dno tortownicy wykładamy folią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (3-4 godz.)
Krok 4
Pozostałe banany kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm i układamy na zastygłej masie bananowej. Następnie całość zalewamy tężejąca galaretką pomarańczową lub owocową. Ponownie całość wstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki.
Ciasto Bananowe
Bananowiec – Ciasto Bananowe
Bananowiec – Ciasto Bananowe
Zdjęcia Czytelników:
Sernik Agnieszki Marciniak
Dodaj komentarz