Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Każda kultura i każdy kraj posiada swoją narodową kuchnię i swoje narodowe przysmaki. W Maroko takim narodowym przysmakiem są herbatniki z orzechami. Dziś pierwszy przepis z serii Smakołyki Świata. Mam nadzieję, że ten cykl przepisów z filmami video przypadnie Wam do gustu i będziecie zadowoleni. Uważam, iż jest tyle wspaniałych przepisów w każdej kulturze, że nie należy ograniczać się tylko do znanych i lokalnych przysmaków, ale należy poznawać świat oraz inne kultury właśnie przez smaki. Dziś pragnę Wam przedstawić narodowy przysmak z Maroko – Marokańskie Herbatniki z Orzechami. Jak smakują? Sprawdźcie proszę sami 🙂 U nas w domu zniknęły z talerza w 20 min. Następnym razem muszę zrobić ich 4 razy więcej aby starczyły na trochę dłużej.
Herbatniki Marokańskie
Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 15 min
Składniki: 1 porcja = ok. 35 – 40 szt.
- mąka pszenna 200 g
- miękkie masło 100 g
- cukier kryształ 100 g
- orzeszki ziemne bez soli 100 g
- jajko 1 szt.
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Herbatniki Marokańskie – wykonanie
Krok 1
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie całość przesiewamy przez sito.
Krok 2
Do Blender lub rozdrabniacza wsypujemy orzeszki ziemne i miksujemy na pył.
Krok 3
Do miski dodajemy miękkie masło oraz cukier kryształ i miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy jajko i ponownie całość miksujemy na puszysty krem. Do naszej maślanej masy dodajemy zmiksowane orzeszki ziemne i ponownie całość dokładnie mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką przesianą przez sito i ponownie całość miksujemy, aż uzyskamy jednolita masę.
Krok 4
Dłonie nasmarować olejem roślinnym – dzięki temu ciasto nie będzie lepić się do rąk – a następnie formować kuleczki wielkości orzecha laskowego i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć górę kuleczki i układać po 3-4 orzeszki – dodajemy połówki orzeszków delikatnie je wciskając w ciasto.
Krok 3
Herbatniki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C przez ok. 15 min. – uważać aby nie spalić.
Herbatniki Marokańskie
Herbatniki Marokańskie
Herbatniki Marokańskie
Dodaj komentarz