Stefanka przepis z kremem z kaszy manny. To, że Pan Deserek jest łasuchem to już wiecie 🙂 W naszym domu każdego dnia jest jakiś deser lub ciasto. Dziś postanowiłem zrobić inną wersję ciasta o nazwie Stefanka – dziś wersja z kremem z kaszy manny. Jak ktoś nie próbował to bardzo polecam bo przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne. Przygotowując krem z kaszy manny uświadomiłem sobie, że taką kaszkę ostatni raz jadłem jak byłem małym dzieckiem – nie uwzględniając oczywiście kremów i ciast z jej dodatkiem. Gdy ciasto jest już gotowe zalecam pozostawienie go w lodówce nawet na 24 godziny – choć wiem, że to zbyt długo – mnie także korci aby choć kawałek spróbować 🙂 – ale dzięki temu ciasto jest smaczniejsza. Stefanka przepis inny niż pozostałe. Zobacz także: Ciasto Stefanka Kawowo-Śmietankowa bez pieczenia ,
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
cukier kryształ 3/4 szklanki
soda 1 łyżeczka
mąka pszenna 500 g (3 szklanki)
miękkie masło 200 g
jajko 2 szt.
miód 3 łyżki
herbata 1/2 szklanki do nasączenia ciasta
Krem
cukier kryształ 3/4 szklanki
mleko 1l
masło 200g
kasza manna 10-12 łyżek
olejek waniliowy 5-6 kropli
Polewa czekoladowa
czekolada gorzka 100
masło 40 g
Krok 1
Do naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier i całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miękkie masło i sprężyną do zagniatania siekamy masło z mąką aż powstanie „kruszonka”. Następnie dodajemy jajka oraz miód i ponownie całość siekamy i mieszamy sprężyną do zagniatania. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Krok 2
Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na kwadrat 25 x 25 cm lub zbliżony prostokąt na grubość ok. 0,5-0,7 cm, następnie przekładamy na wysmarowany olejem pergamin poprzez zwinięcie ciasta na wałek. (można także wylepić ciastem blachy – nasmarowane olejem i wyłożone papierem do pieczenia – na grubość ok. 0,5 cm).
Krok 3
Ciasto pieczemy w temp. 180C prze ok. 15 min.
Krok 4
Melko zagotować z cukrem i mieszać aż cukier rozpuści się. Zmniejszyć ogień dodać olejek waniliowy. Następnie na małym ogniu stopniowo dodawać kaszę manną cały czas mieszając aby kasza nie przypaliła się. Gotujemy i mieszamy do momentu zgęstnienia kaszy – aż konsystencją będzie przypominać budyń.
Krok 5
Do przygotowanej kaszy dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się.
Krok 6
Wystudzone ciasto nasączamy herbatą, a następnie przekładamy przygotowanym kremem – połowę kremu zużywamy na 1 warstwę. Następnie na krem kładziemy kolejny placek z ciasta (i także nasączamy herbatą) i delikatnie dociskamy. Ponownie wykładamy krem na ciasto i przykrywamy pozostałym plackiem ciasta. Na sam wierzch zostawiamy kilka łyżek kremu aby powstała cienka warstwa, którą to polewamy czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Dodaj komentarz