Stefanka przepis

Ciasto Stefanka przepis

Ciasto Stefanka

Stefanka przepis z kremem z kaszy manny. To, że Pan Deserek jest łasuchem to już wiecie 🙂 W naszym domu każdego dnia jest jakiś deser lub ciasto. Dziś postanowiłem zrobić inną wersję ciasta o nazwie Stefanka – dziś wersja z kremem z kaszy manny. Jak ktoś nie próbował to bardzo polecam bo przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne. Przygotowując krem z kaszy manny uświadomiłem sobie, że taką kaszkę ostatni raz jadłem jak byłem małym dzieckiem – nie uwzględniając oczywiście kremów i ciast z jej dodatkiem. Gdy ciasto jest już gotowe zalecam pozostawienie go w lodówce nawet na 24 godziny – choć wiem, że to zbyt długo – mnie także korci aby choć kawałek spróbować 🙂 – ale dzięki temu ciasto jest smaczniejsza. Stefanka przepis inny niż pozostałe.  Zobacz także: Ciasto Stefanka Kawowo-Śmietankowa bez pieczenia

 

Przepis jak zrobić w 40 min. Ciasto Stefanka przepis błyskawiczny  – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki: 1 porcja dla 8 osób 

  • cukier kryształ 3/4 szklanki
  • soda 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 500 g (3 szklanki)
  • miękkie masło 200 g
  • jajko 2 szt.
  • miód 3 łyżki
  • herbata 1/2 szklanki do nasączenia ciasta

Krem

  • cukier kryształ 3/4 szklanki
  • mleko 1l
  • masło 200g
  • kasza manna 10-12 łyżek
  • olejek waniliowy 5-6 kropli

Polewa czekoladowa

  • czekolada gorzka 100
  • masło 40 g
Krok 1
Do naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier i całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miękkie masło i sprężyną do zagniatania siekamy masło z mąką aż powstanie „kruszonka”. Następnie dodajemy jajka oraz miód i ponownie całość siekamy i mieszamy sprężyną do zagniatania. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
 
Krok 2
Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na kwadrat 25 x 25 cm lub zbliżony prostokąt na grubość ok. 0,5-0,7 cm, następnie przekładamy na wysmarowany olejem pergamin poprzez zwinięcie ciasta na wałek. (można także wylepić ciastem blachy – nasmarowane olejem i wyłożone papierem do pieczenia – na grubość ok. 0,5 cm).
 
Krok 3
Ciasto pieczemy w temp. 180C prze ok. 15 min.
 
Krok 4
Melko zagotować z cukrem i mieszać aż cukier rozpuści się. Zmniejszyć ogień dodać olejek waniliowy. Następnie na małym ogniu stopniowo dodawać kaszę manną cały czas mieszając aby kasza nie przypaliła się. Gotujemy i mieszamy do momentu zgęstnienia kaszy – aż konsystencją będzie przypominać budyń.
 
Krok 5
Do przygotowanej kaszy dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się.
 
Krok 6
Wystudzone ciasto nasączamy herbatą, a następnie przekładamy przygotowanym kremem – połowę kremu zużywamy na 1 warstwę. Następnie na krem kładziemy kolejny placek z ciasta (i także nasączamy herbatą) i delikatnie dociskamy. Ponownie wykładamy krem na ciasto i przykrywamy pozostałym plackiem ciasta. Na sam wierzch zostawiamy kilka łyżek kremu aby powstała cienka warstwa, którą to polewamy czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
 
Ciasto Stefanka

Ciasto Stefanka

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Stefanka przepis

Stefanka przepis

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Stefanka

Ciasto Stefanka przepis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 odpowiedzi na „Stefanka przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

 Przypinki Własny Wzór  

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina