Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Torcik waflowy bez pieczenia można przygotować jako zwykły tort stosując okrągłe wafle i polewając go polewą czekoladową lub w formie mazurka stosując prostokątne wafle. Prosty i smaczny deser w formie tortu bez pieczenia przypadnie do gustu każdemu z Was i zachwyci swym smakiem. Jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut.
Bakaliowy Torcik Waflowy bez pieczenia
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja dla 8-10 osób
herbatniki Petit Beurre ok. 150 gram
biszkopty 150 gram
roztopione masło 250-300 gram
Wafle 2 szt. (20 cm x 25 cm)
mleko ok. 1/2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
żółtka 3 szt.
kakao 2 łyżki
sok z cytryny z 1/2 szt.
skórka z cytryny z 1/2 szt.
posiekane orzechy ok. 30 gram
wiórki kokosowe ok. 30 gram
Torcik waflowy bez pieczenia – wykonanie
Krok 1
Do foliowego woreczka wkładamy herbatniki i biszkopty, a następne wałkiem rozgniatamy je aż powstaną drobne okruszki.
Krok 2
Do miski lub garnka dodajemy miękkie masło, cukier puder i całość mieszamy na wolnym ogniu aż masło rozpuści się. Następne zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy po 1 żółtku całość cały czas mieszając mikserem na puszysty krem. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki i biszkopty i wszystko dokładnie mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa.
Krok 3
Masę dzielimy na 2 części – do jednej z nich dodajemy starta skórkę z cytryny, sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche możemy dolać troszkę mleka aby ciasto było bardziej plastyczne. Do pozostałej części dodajemy posiekane orzechy, wiórki kokosowe oraz inne bakalie według smaku i uznania, a następnie dodajemy rozrobione kakao w niewielkiej ilości mleka i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 4
Na desce lub paterze kładziemy 1 wafel i wykładamy na niego jasna masę ciasteczkową, dokładnie i równo rozprowadzamy i przykrywamy 2 waflem delikatnie dociskając. Następnie wykładamy ciasteczkową masę kakaową i także równomiernie i dokładnie rozprowadzamy. Całość można polać polewą czekoladową oraz przyozdobić migdałami lub płatkami migdałów. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 3 godz. aby wszystkie składniki połączyły się i tort stężał.
Dodaj komentarz